16. jun 2022.16. jun 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

18 godina Asocijacije Duga

Organizacija sa velikim snovima

“Humanost za nas predstavlja aktivan odnos prema ljudskim vrednostima i drugim ljudima, posebno prema onima koji nisu u stanju zadovoljiti svoje osnovne ljudske potrebe. Stoga ako želimo da ukažemo na važnost humanosti, moramo promovisati duh pomaganja i ljubavi prema drugom čoveku.”
Tražiti više od podrazumevanog, gledati dalje od već viđenog, otvarati dijalog o problemima najranjivijih u mestima u kojima se obično čuo samo monolog patrijarhata, mogu samo hrabri. Oni od svoje borbe naprave stazu, koja vremenom postane put na kojem se vremenom spontano pridruže ne samo oni za čiji bolji položaj u društvu se zalažu, nego i druge u tom trenutku uticajnije organizacije čiji je cilj redefinisanje ustajalih stavova i menjanje zastarele zakonske regulative.

Poboljšanje uslova života svih građana u zajednici i adekvatna i pravovremena podrška najosetljivijim kategorijama društva, bile su pre 18 godina ideje vodilje za osnivanje Asocijacije “Duga”. Prošlog četvrtka, ova “organizacija sa velikim snovima”, u krugu bliskih saradnika i prijatelja, proslavila je osamnaest godina postojanja i rasta.



-Devetog juna, 2004. godine u u tadašnjem Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, osnovana je Asocijacija Duga. Okupili smo se u nameri da poboljšamo uslove života u lokalnoj zajednici. Jasno smo izrazili nameru da najosetljivijim kategorijama pružimo podršku i budemo uz njih u ostvarivanju njihovih ljudskih prava. Tokom svih ovih godina, zajedno smo rasli, širili teritoriju delovanja i obuhvatali nove ciljne populacije, u potpunosti ostajući dosledni našoj najvišoj vrednosti brizi o svakom čoveku- istakao je aktuelni predsenik Upravnog odbora Asocijacije Duga, Aleksandar Prica.

Prica je ovom prilikom najavio i svoje povlačenje sa funkcije predsednika Upravnog odbora i predstavio Slavišu Kovača, kao novog čoveka na čelu Asocijacije od 1. jula tekuće godine.

-Obećavam da će Asocijacija Duga i dalje biti organizacija koja će se pre svega baviti čovekom, a ne papirom. Videti osmeh na nečjem licu i shvatiti da ste nekom pomogli, učinili dobro delo, nema cenu. Takođe, obećavam da ćemo i u periodu pred nama nastaviti sa različitim edukacijama, izradom i izmenom različitih dokumenata u cilju poboljšanja uslova života u našoj zemlji- izjavio je budući predsednik UO Asocijacije Duga i izrazio zahvalnost timu koji je 18 godina rastao uz Asocijaciju i koji će i “u budućnosti iscrtavati neke nove osmehe na licu i brinuti o nekim novim ljudima”.

Uvek primerimer dobre prakse
Saradnja Duge i Trag fondacije traje od 2005. godine. Po rečima izvršne direktorke Trag Fondacije, Biljane Dakić Đorđević, Asocijacija Duga je preko programa Aktivne zajednice bila podržana za ono što je bila i do danas ostala osnova njihovog programa: podrška ugroženim grupama.

-Na različite načine Duga je od nas dobijala vetar u leđa i to je zdušno vraćala, pre svega u lokalnu zajednicu svojim korisnicima, ali i delila iskustvo sa drugim aktivistima i organizacijama širom Srbije. Nesebično su delili, pomagali i umrežavali i time dali neophodnu nadu i hrabrost mnogim ljudima u drugim zajednicama koje nisu imale tu sreću da imaju Dugu. U najtežim godinama, krize, poplave, kovida, Dugin tim nije sedeo po kancelarijama i pisao projekte, već bio na prvoj liniji borbe i nalazio se svima onima kojima je podrška u tom trenutku bila potrebna- rekla je izmeđuostalog u svom obraćanju izvršna direktorka Trag fondacije.

U najtežim godinama, krize, poplave, kovida, Dugin tim nije sedeo po kancelarijama i pisao projekte, već bio na prvoj liniji borbe i nalazio se svima onima kojima je podrška u tom trenutku bila potrebna


Građanska inicijativa, kao krovna organizacija civilnog sektora Srbije, dugi niz godina podržava rad Asocijacije Duga. Programska direktorka Bojana Selaković, apostrofirala je Dugu kao uvek pravi izbor u predstavljanju dobre prakse.

-Tokom devet godina koliko radim u Građanskim inicijativama, Duga je uvek pravi izbor kada treba predstaviti dobru praksu u tome kako se okupljaju ljudi u lokalnoj zajednici, u tome kako se pomaže najosetljivijim članovima našeg društva, u tome kako se pravi i bori jedna jaka organizacija i kako izgleda liderstvo. Od izuzetne važnosti je činjenica da jedna organizacija može da traje dugi niz godina sa vrlo jasnom perspektivom daljeg razvoja, jer organizacija jeste ideja, organizacija jesu ljudi- zaključila je Selaković.

Saradnja sa državom
Tokom svog trajanja Asocijacija Duga je ostvarila bitne konekcije sa državnim ustanovama i institucijama. Kako je navela šefica Odeljenja za HIV infekciju, polno prenosive infekcije, virusne hepatitise i tuberkulozu Centar za prevenciju i kontrolu bolesti Instituta za javno zdravlje Srbije, dr Danijela Simić, organizaciono perfektni predstavnici Duge su odlični saradnici u brojnim istraživanjima i kamapanjama, ali i izradi strateških dokumenata i akcionih planova.

Kada je reč o strategijama, viša savetnica u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Slađana Čabrić je najavila izradu značajne strategije decentralizacije usluga socijalne zaštite u lokalnoj zajednici, prilikom čije izrade računaju na Dugu kao sigurnog partnera.

-Prepoznali smo ono što Duga radi, a to je usluga terenskog saradnika u lokalnoj zajednici, koja nam je od izuzetne važnosti za realizaciju navedene Strategije- rekla je Čabrić.

Kvalitet usluga za nas predstavlja stalni izazov, da budemo što bolji, baš po meri osobe kojoj tu uslugu pružamo, nama je korisnik na prvom mestu


Dugine vrednosti
Bez jasne vizije i definisanih vrednosti nema stabilne Organizacije. Skoro dve decenije trajanja potvridile su da ideje kojima se Duga rukovodi imaju odjeka u zajednici sa kojom živi. Jednake mogućnosti, humanost, kvalitet usluga, od početka su pozicionirane na vrhu Dugine lestvice prioriteta.

-Pod jednakim mogućnostima podrazumevamo da svi pojedinci u našem društvu imaju jednaka prava koja su zakonom zagarantovana. Kroz jednake mogućnosti podrazumevamo da pravna regulativa ne pravi razliku između pripadnika raznih društvenih grupa, odnosno da nema diskriminacije motivisane onim svojstvom koje predstavlja neotuđivi deo identiteta neke osobe. Na primer, pol, starost, seksualna orijentacija, poreklo, visina prihoda ili imovina, jezik, veroispovest, ubeđenja, stavovi, zdravlje ili invaliditet ne smeju dovesti do nejednakog tretmana pred zakonom i ne bi trebalo da neopravdano umanjuju mogućnosti pojedinca.

Briga o ljudima za nas predstavlja brigu o svakom čoveku, kako građaninu naše države, korisniku naše usluge, našim saradnicima i partnerima tako i zaposlenim u našoj organizaciji i njihovim porodicama.

Humanost za nas predstavlja aktivan odnos prema ljudskim vrednostima i drugim ljudima, posebno prema onima koji nisu u stanju zadovoljiti svoje osnovne ljudske potrebe. Stoga, ako želimo ukazati na važnost humanosti, moramo promovisati duh pomaganja i ljubavi prema drugom čoveku.

Kvalitet usluga za nas predstavlja stalni izazov, da budemo što bolji, baš po meri osobe kojoj tu uslugu pružamo, nama je korisnik na prvom mestu. Jedino merilo za naš kvalitet usluga koje stalno unapređujemo u skladu sa stvarnim potrebama naših korisnika jeste zadovoljstvo korisnika ostvareno tom uslugom i zadovoljenje njegovih potreba- prioriteti su Duginog funkcionisanja.
T.T.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa