17. novembar 2022.17. nov 2022.
Dragoceno i značajno iskustvo za Aleksu i Branislava
Učenici Tehničke škole u Francuskoj i Španiji

Dragoceno i značajno iskustvo za Aleksu i Branislava

Učenici četvrtog razreda Tehničke škole Šabac, Aleksa Stefanović i Branislav Marković su učestvovali u projektu „INTERVET“ Western Balkans ima za cilj stvaranje mogućnosti za mobilnost učenja u centrima za obuku Zapadnog Balkana i unapređivanje kulture mobilnosti učenja u oblasti stručnog obrazovanja
Privredna komora Srbije u partnerstvu sa organizacijom „Uniser“, sprovodi projekat Evropske komisije pod nazivom “INTERVET“, odobren 2019. godine, namenjen stručnim školama. Služba za dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije organizuje pozive za ove obuke. Tehnička škola Šabac se uključila na 4. i 5. poziv.

Četvrti konkurs ponudio je 11 grantova za mobilnost, za učenike od 16 do 18 godina iz Srbije, za stručnu praksu u Lionu u trajanju od mesec dana, u januaru i februaru 2022. godine, a peti konkurs ponudio je 20 grantova za obuku u Sevilji u trajanju od mesec dana, u septembru 2022. godine.
Učenici četvrtog razreda Tehničke škole Šabac, Aleksa Stefanović i Branislav Marković su učestvovali u ovim obukama.

Aleksa i Branislav sumirali su utiske o stručnim praksama u pomenutim zemljama napominjući da je ovo bilo dragoceno iskustvo za njih kao učenike.

„Privredna komora Srbije je poslala jedanaest učenika stručnih srednjih škola iz Srbije u okviru projekta “Intervet Zapadni Balkan “ u Lion, Francusku. Cilj mobilnosti je bio da se prenese neko praktično iskustvo đacima i da se upoznaju sa zapadnom kulturom. Italijanska organizacija “Uniser”, koja je specijalizovana za razmenu studenata, bila je koordinator projekta, a domaćin nam je bio “SEPR”.

Na ovom iskustvu koje je trajalo mesec dana radio sam u marketing delu kompanije “SEPR” kao grafički dizajner. Glavni izazovi ove razmene su mi bili: snalaženje u stranoj državi, sporazumevanje sa meštanima, navikavanje na život gde se sam brinem o sebi. Tokom razmene cilj domaćina je bio i da nam pokaže kulturu Liona i zanimljive muzeje kao što su “Konfluens” ili muzej filmova. Od 10 drugih učenika koji su sa mnom pošli u kontaktu sam sa većinom. Ovo iskustvo je bilo nešto novo za mene,- boravio sam u novom okruženju na koje sam se ubrzo navikao.“ (Aleksa Stefanović)



„Privredna komora Srbije poslala je dvadeset učenika srednjih škola iz Srbije u okviru projekta „Intervet Zapadni Balkan“ u Sevilju. Cilj ove mobilnosti bio je prenošenje novih profesionalnih veština na studente u lokalnim kompanijama država članica EU. Ovaj projekat se takođe fokusirao na razvijanje tzv. mekih veština kod učenika (komunikativnost, kreativnost, analitičnosti i prilagodljivost), kao i na njihov život u multikulturalnom okruženju. Koordinator projekta bio je italijanska organizacija „Uniser“, specijalizovana za internacionalne programe razmene, a domaćin „HOST/INCOMA“, podržan od strane Evropske unije.

Mnogi moji vršnjaci nisu imali priliku da posete ove udaljene razvijene zapadne zemlje, pa je za neke od nas to bilo originalno iskustvo. Svi koji smo se uputili u ovu avanturu dobili smo priliku da probudimo ljubav za putovanja, doživimo predivne, prelepe prizore sunčane Andaluzije i proživimo mesec dana okruženi uzbudljivom i drugačijom španskom kulturom. Takođe, učestvovanjem u ovom projektu stekao sam mnoge veštine i testirao svoju odgovornost i disciplinu. Stekao sam brojna prijateljstva. Siguran sam da ću se još mnogo puta sastati sa prijateljima koji su mi upotpunili i bili značajan deo mog iskustva i da ćemo se rado prisećati avantura iz predivne Sevilje. Zahvalan sam na ovoj prilici, koju ću pamtiti do kraja života i savetovao bih sve svoje vršnjake da iskoriste ovakve prilike koje se nude jednom u životu.“ (Branislav Marković).

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa