5. januar 2023.5. jan 2023.
Gizdavi konji i galop u novo leto
BOŽIĆNA PREDANjA

Gizdavi konji i galop u novo leto

Svako selo u Posavini ima poneko predanje vezano za božićne praznike. Dolazak Bogomladenca slavi se tradicionalno a pojedina sela su imala sad već skoro zaboravljene svečarije. U jednom od njih, na sam Božić, kako seljani vole reći na kaljavom putu, koji je tada vodio ka prilično udaljenom Šapcu, organizovane su konjičke trke u lepe dane poput ovog predbožićnog vremena.

Sve je počinjano druženjem i pozdravom Hristos se rodi Vaistinu se rodi. Starine ove trke pamte kao takmičenje za diku u dolazećim letima a svet se okolo staze tiskao i po drveću a odvažniji su pretrčavali stazu. Bili su, narodski, začikavani da su videli dno mnogim flašama vina a da im je srce u petama.

Tako besedi predanje. A na stazi uz paru iz nozdrva poređali su se Zekan, kobila kao sneg bela i nadaleko čuveni Moma. Ko mu ime dade ne osta na požutelim stranicama sećanja. Istini za volju pamte starine da je imao momačko držanje. Jahači behu u narodnoj nošnji uz neizbežni gunj. Pamte se i imena, lepi Steva, drčni Avram i prepredeni Ignjat.

I jahači i oni uz stazu su bili prepuni vina i rakije te očekivanja od same trke, uz silna klađenja opet u vino i rakiju. Do usijanja rastao žagor kad trka krenu. Trčalo se do starog zapisa, po đedovima na kojem beše ucrtan krst i nazad. Koliko metara ko bi se sećao a iza krivine bi im se gubio svaki trag.

Neizvesno beše kod samog zapisa, vremešnog hrasta a na cilju pobednika čekalo bure rakije i ćilim kao iz bajke. Sevala kopita negovanih grla. Pred samim ciljem besedilo se godinama, Ignjat ubode kradom velikim trnom Zekana koji završi u kanalu a Moma i Ignjat letima se kitili pobedom a samo oni istinski vernici znali su da je ona Pirova. Što bi rekao naš narod kako seješ tako i žanješ.

Komentar je suvišan.

I dan danas uz sada novi put drema sasuhlo deblo hrasta a osta samo predanje o Momi koji se prenosi sa kolena na koleno. Beše tako nekada, zbori i ovih dana vremešni pripovedač uz, ma koliko pustu nadu, reči ponovilo se...
SRETEN KOSANIĆ

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa