15. februar 2023.15. feb 2023.
Foto: Planinarsko-smučarsko društvo „ACER“,  Vlasenice

Foto: Planinarsko-smučarsko društvo „ACER“, Vlasenice

Pohod na Pjenovac 2023

Nastavak tradicije

Šabački planinari i ove godine, kako to tradicija već nalaže, u vikendu za nama, uputili su se put Vlasenice, na jednu od najmasovnijih akcija u regionu, „Pohod na Pjenovac 2023“, koju organizuju naši prijatelji iz Planinarsko-smučarskog društva „ACER“ iz Vlasenice, uz pomoć Turističke organizacije Vlasenica.

U pohodu su pored planinara iz Šapca učestvovala i društva iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BIH, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije. Sneg i temperaturni minus upotpunili su planianrsko uživanje. Podjednako smo uživali sa domaćinima, imajući u vidu da je ova akcija upisana u kalendare svih planinarskih društava u regionu. Pohod je opravdao ugled koji je građen prethodnih godina.

Nakon prave mećave u subotu, u nedelju nas je dočekao maglovit dan na planini Javor, preko metar snega, na pojedinim mestima i nanosi od dva metra i odlični domaćini iz Vlasenice, uz dosta omladine i dece. Prava zimska idila i raj za oči.

Karavan je krenuo, od pećine pored magistralnog puta Vlasenica-Han Pjesak. Planinari su prošetali rutom dugom 18km, uživali u čarima Javor planine. Staza je vodila preko Debelog brda, Igrišta, Podkozlovače, pored rijeke Bjesnice, preko Mrkova, do Pjenovca, uz usputne kraće odmore.

Ove godine , rekordan broj društava, i pored ne baš idealnih vremenskih uslova, najbolji je pokazatelj i priznanje lokalnom društvu, koje je ovu akciju , organizovalo na zavidnom nivou. Ni jednog momenta nam nije zasmetalo, što smo gazili sneg i do kolena, kisli gotovo tri časa i na kraju hodali po ledenom putu ka Manastiru Pjenovac. Kraj akcije je bio kod manastira, Pjenovac, Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi u selu Pjenovac, opštine Han Pjesak.

Prijatelje iz Vlasenice pozivali smo, da se opet družimo i na našem Ceru na tradicionalnoj akciji Tragom Drugo Prekobrojnog puka 19. avgusta 2023.godine i obećali da sledeće godine dolazimo još masovnije da podržimo ovu po svemu jedinstvenu akciju. Vedro.
Hadži Vojislav Živanović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa