2. mart 2023.2. mar 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

O.Š. „SVETI SAVA“ DONIRAN UREĐAJ ZA NEVERBALNU KOMUNIKACIJU

Velika pomoć u radu sa decom

„U radu sa decom sa autizmom često koristimo vizuelni raspored, gde na osnovu sličica dobijamo određenu reakciju i komunikaciju, što je za njih dragoceno“
O.Š. “Sveti Sava” dobila je vredan uređaj koji će umnogome pomoći deci sa smetnjama u razvoju. Analogni komunikator dar je Saše Misojčića iz Šapca, koji ima sluha za potrebe dece i nastavnika ove škole.

Donator ima sina Petra koji pohađa ovu školu, razumevanje i podršku razrednog starešine Mire Hani i direktorke škole, ali motiv za darodavstvo je dublji.

- U mogućnosti sam da pomognem i to me raduje, posebno što sam video sam koliko su prethodne donacije značile deci. Ako komunikator pomogne samo jednom detetu, to će mi mnogo značiti, kaže Misojčić.

Prema rečima direktorke škole Jelene Đurđević, Saša i njegova supruga Olivera, osim što su odgovorni roditelji deteta sa smetnjama u razvoju, imaju još dvoje dece i pored toga, želju da pomognu i drugoj deci, čiji roditelji nisu u mogućnosti, ili ne razmišljaju na takav način.

S obzirom da su učenici ove škole deca sa različitim tipovima smetnji u razvoju, gde je skoro uvek oštećeno i polje komunikacije, neverbalni načini komunikacije su dobrodošli.

- Ovakav savremeni uređaj asistivne tehnologije mnogo će nam značiti u daljem radu, jer će omogućiti našoj deci da izraze svoje potrebe i želje. Mi ne koristimo klasične udžbenike, već asistivnu tehnologiju koja sve više preuzima primat, sredstva za vizuelnu i auditivnu komunikaciju koja izazivaju željeni odgovor od dece sa smetnjama u razvoju. Veoma sam zahvalna na ovoj donaciji u ime naših učenika i mogu da kažem da će komunikator biti maksimalno iskorišćen u radu sa decom, i ne samo u našoj školi, nego i udruženjima sa kojima sarađujemo, kaže direktorka Đurđević.

Uređaj je tip analognog komunikatora koji koristi predloške sa različitim sličicama. Ima pet različitih šablona koje može da koristi u jednom trenutku.

- Ideja je da su tih pet šablona za pet različitih situacija, a da su iza svakog polja sličicima označeni različiti pojmovi. Na primer, ako dete odabere komunikaciju: „Hoću da se igram sa loptom“, komunikator izgovori snimljenu poruku. Ne postoji ograničenje u broju nasnimljenih poruka i same primene. Mogu se unositi različiti pojmovi za elementarnu komunikaciju. Polja su dovoljno velika i membrana je osteljiva tako da se lako može aktivirati snimljena poruka, istakao je Dušan Bursać iz novosadske firme koja se bavi interaktivnom i asistivnom opremom.

Tehnologija je zaista uznapredovala. Tog dana saznali smo da postoji uređaj na osnovu koga potpuno nepokretna osoba pogledom može da komunicira sa okolinom.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa