20. april 2023.20. apr 2023.
Pojava, rasprostranjenost i štetnost
Trulež korena jagode – Phytophora fragariae

Pojava, rasprostranjenost i štetnost

Ovo je veoma ozbiljno obolenje u oblastima sa svežijom klimom, i prolećima sa većom količinom vlage. Ovo obolenje može da dovede do uginuća biljke. Štete su velike i kroz nekoliko godina dovode do izumiranja biljaka na parceli kao i zagađenja parcele patogenom
Ova bolest je registrovana još daleke 1937. u Škotskoj.
Kod nas prvi put 2002. u Zapadnoj Srbiji. Bolest se pojavljuje u svim regionima naše zemlje gde se gaji jagoda, malina i kupina. Ovo je veoma ozbiljno obolenje u oblastima sa svežijom klimom, i prolećima sa većom količinom vlage. Ovo obolenje može da dovede do uginuća biljke. Štete su velike i kroz nekoliko godina dovode do izumiranja biljaka na parceli kao i zagađenja parcele patogenom.

SIMPTOMI
Ovaj patogen napada jagodu, malinu i kupinu, i napada samo koren pomenutih biljaka. Napadnuti koren se slabija razvija, i dobija mrku boju, a kasnije odumire.

Osnovni simptom je sušenje biljaka. On se najpre manifestuje slabim rastom i razvojem mladih izdanaka. Takođe se dešava da se cela biljka naglo osuši.

Borba protiv ove gljivice se ne zasniva samo na jednoj meri. Ona je kontinuirana i kompleksna


Simptomi su naročito vidljivi u niskim i vlažnim delovima zasada, a podrazumevaju ozbiljno truljenje korena koje prethodi uvenuću i uginuću biljke sa povećanjem dnevnih temperatura vazduha. Glavni koren ubrzano počinje da truli od vrha ka bokoru, pri čemu se bočni korenovi raspadaju, dok glavni koren poprima izgled “rat tail” (rep pacova). Posebno je karakteristično gubljenje biljne boje središnje korene žile koje prelazi i na bokor kada se zemljište ohladi.

Ovaj patogen mehanički zatvara sprovodne sudove korena pa biljka iz tog razloga uginjava.
Pomenuti simptomi se pojavljuju tačkasto po parceli. Tokom godina se šire i spajaju u veće površine.

CIKLUS RAZVOJA
Ova gljiva se održava u zemljištu. Prenosi se zaraženim sadnim materijalom na nove parcele. Na parceli se prenosi vodom tj. veoma visoka vlažnost zemljišta pruža odgovarajuće uslove za širenje ove gljive.

Simptomi su naročito vidljivi u niskim i vlažnim delovima zasada, a podrazumevaju ozbiljno truljenje korena koje prethodi uvenuću i uginuću biljke sa povećanjem dnevnih temperatura vazduha


MERE ZAŠTITE
1)Preventivne mere
Treba koristiti zdrav sadni materijal
Gajenje otpornih sorti jagodastog voća
Izabrati ocedne i ne zaražene parcele
Obradom i drenažom omogućiti da se suvišna voda odvede sa parcele odnosno pravljenjem bankova prilikom uzgoja jagode
Odstranjivanje zaraženih biljaka i njihovo iznošenje iz zasada.

2)Hemijske mere
Od hemijskih sredstava koji mogu pomoći u kontrolisanju ove bolest spadaju preparati na bazi: metaliksila, fosetil aluminijuma , specijalna đubriva koja sadrže fosfite, preparati koji u sebi sadrže glivicu Trichoderma spp.

NAPOMENA
Borba protiv ove gljivice se ne zasniva samo na jednoj meri. Ona je kontinuirana i kompleksna.
PSSS ŠABAC Slavica Maksimović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa