27. jul 2023.27. jul 2023.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Prijem u Ambasadi Francuske povodom 14. jula

Kultura spona dva naroda

Ambasador Pjer Košar ugostio je više stotina zvanica na tradiconalnom prijemu u Ambasadi Republike Francuske u Beogradu povodom nacionalnog praznika, 14. jula, Dana pada Bastilje. Među brojnim zvanicama bili su visoki funkcioneri Republike Srbije, predstavnici ministarstava, diplomatskog kora, zvanice iz sveta politike, sporta i kulture.

-Sa osećanjem bratstva želimo da pomognemo Srbiji u onome što je njen izbor na putu ka EU. Ja znam da je Srbija, kao i Francuska, vezana za svoju nezavisnost i identitet. Upravo je u EU još bolje da branimo nezavisnost i identitet, kako Srbija tako i Francuska - poručio je u obraćanju ambasador Košar, a preneo RTS.

Foto: Glas Podrinja


Tradicionalno, prijemu u ambasadi prisustvovao je i drenovački učitelj i autor dela „Srbi na Korzici“, Zoran Radovanović. Kako je istakao, velika je čast i zadovoljstvo biti gost ambasadora Pjera Košara.

-Ponosan sam što su prepoznali moj rad i zalaganje, te sam se rado odazvao pozivu Njegove Ekselencije da kao običan građanin budem deo obeležavanja važnog datuma za istoriju Francuske. Već godinama pišem o našoj istoriji koja je neraskidiva sa francuskom, kako u teškim vremenima ratova, tako i u periodu mira – rekao je Radovanović i naglasio da je ovaj susret nastavak dobre saradnje sa diplomatskim predstavnicima Francuske.

Najavio je i značajan književni poduhvat koji je podržan od strane Francuskog instituta u Beogradu, Ambasade Republike Francuske. Reč je o jubileju, odnosno 80 godina, objavljivanja svetskog klasika u okviru svetske dečje književnosti. Delo će uskoro biti objavljeno, a Radovanović naglašava da je to još jedan pokazatelj spona dve države, dva naroda, ali ne samo u domenu diplomatije, već i kulture, stvaralaštva.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa