17. avgust 2023.17. avg 2023.
Hajdučko veče 2023., Fotografije: Mira Kovačević/Mačva.info

Hajdučko veče 2023., Fotografije: Mira Kovačević/Mačva.info

BOGATIĆ: BOGAT PROGRAM PROTEKLOG VIKENDA

Miholjski susreti sela

Proteklog vikenda, u Crnoj Bari održani su „Miholjski susreti sela“
i „Hajdučko veče 2023“
U subotu, 12. avgusta, u Crnoj Bari su prvi put održani „Miholjski susreti sela“, manifestacija koja se finansira sredstvima Ministarstva za brigu o selu Republike Srbije, a koja za cilj ima obogaćivanje društvenog i sportskog života seoskog stanovništva, negovanje tradicionalnog načina života i kulturno -istorijskog nasleđa.

Manifestaciju koju su pokrenuli i utemeljili pesnik Ljubivoje Ršumović i ministar Milan Krkobabić otvorila je Snežana Petrović, v.d. sekretara Ministarstva za brigu o selu.

- Opština Bogatić je prvi put kod Ministarstva konkurisala za sredstva koje dodeljujemo u iznosu do 500.000 dinara za organizaciju manifestacije “Miholjski susreti sela”. Na manifestaciji učešće uzima stanovništvo iz seoskih sredina od najmlađih do najstarijih, a discipline su prilagođene interesovanjima i sposobnostima stanovništva. Tako se prikazuje ono što je lokalna tradicija, kultura, stari zanati i veštine koje naše bake i majke prenose na svoju decu i unuke, čuvajući naš identitet, rekla je Petrović.

Miholjski susreti, Fotografije: Mira Kovačević/Mačva.info


U porti crnobarskog hrama nastupile su izvođačke grupe KUD-a “Jelica”, pevačke grupe i instrumentalisti. Žene iz Udruženja “Crnobarke” predstavile su okupljenima stare zanate i veštine, a zainteresovani su mogli da se oprobaju u ovim radionicama. Mačvanski listići spremani su na licu mesta, a moglo se uživati i u vožnji fijakerom po selu i u poseti vajata Hajduk Stanka.
Ministarstvo za brigu o selu manifestaciju “Miholjski susreti sela” organizuje u 95 opština, gde učestvuje više od 1500 sela, od početka jula do kraja novembra.

HAJDUČKO VEČE 2023
Nekoliko hiljada ljudi sjatilo se na obalu Drine u Crnoj Bari zbog tradicionalne kulturno-turističke manifestacije „Hajdučko veče 2023“.

Nadmetanje je organizovano u šest disciplina, bacanju kamena s ramena, skoku iz mesta u dalj, borbi na brvnu, skoku iz mesta u vis preko panja, nadvlačenju klipka i penjanju uz drvo. Centralna manifestacija bilo je takmičenje mladića u hajdučkim disciplinama u borbi za titulu „Mačvanskog harambaše”.

Mačvanski harambaša Nikola Ostojić, Fotografije: Mira Kovačević/Mačva.info


Najspretniji i najspremniji bio je Nikola Ostojić iz Salaša Crnobarskog koji je zasluženo nagrađen novčanom nagradom i hajdučkom sabljom. Drugoplasirani je bio Dušan Pajičić iz Banovog Polja, a treći Miloš Paunić iz Badovinaca.

Na Vasinom šibu posetioci su mogli da obiđu sajam etno hrane i pića i rukotvorina, a u večernjim satima priređen je i bogat kulturno-umetnički program.

MAČVANSKA SVADBA
Manifestacija je imala i brojne druge sadržaje, kao što je tradicionalna “Mačvanska svadba”, koja je prisutne podsetila na stare običaje.

Mačvanska svadba, Fotografije: Mira Kovačević/Mačva.info


U centru Bogatića odigrano je kolo, a potom se svadbena povorka uputila ka mladinoj kući u Etno park Sovljak, gde ih je na ulasku u selo presrela Hajdučka Busija. Nevesta je isprošena po starim mačvanskim običajima, a kada su svatovi odigrali “povodno kolo”, svadbena povorka fijakera sa mladencima zaputila se prema Crnoj Bari.
GP

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa