26. oktobar 2023.26. okt 2023.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Šabačka gimnazija prvi put u projektu „Culture in an Envelope“

Đaci kroz razmenu pisama upoznaju druge kulture

Kome bi danas, u eri digitalizacije, bilo interesantno da rukom napiše pismo? To su se zapitali profesori koji su osmislili eTwinning projekat „Culture in an Envelope“ (Kultura u koverti). Šabačka gimnazija prvi put učestvuje zajedno sa učenicima iz Poljske, Češke, Mađarske, Turske i Grčke. Reč je o evropskoj platformi koja je deo Erasmus programa i služi za povezivanje osnovnih i srednjih škola širom Evrope kroz projekte i jačanje digitalnih alata i komunikacionih tehnologija u nastavi, objašnjava koordinatorka projekta, profesorka engleskog jezika i književnosti Nada Filipović, koja je jedina učesnica iz Srbije kada je reč o nastavnom kadru, a tu je i 20 đaka prve godine kojima predaje.
Šabac na kulturnoj mapi

Cilj projekta je da kroz razmenu pisama učenici saznaju više o kulturama zemalja učesnica, ali i o svom kulturnom identitetu.

-Profesori se povezuju preko platforme kroz projekte. Tu su, logično, uvek uključeni učenici i to je promocija saradnje, multikulturalnosti, višejezičnosti, različitosti. Ovaj projekat je pokrenula koleginica iz Poljske Paulina Majdžinska, koja je veoma iskusna i uticajna na eTwinning-u. Povezujemo se sa školama iz Češke, Mađarske, Turske, Grčke, Poljske. Cilj je da se učenici kroz tradicionalnu razmenu pisama i dopisivanje upoznaju. Završićemo u maju, pošto želimo da konkurišemo i za evropsku oznaku kvaliteta, što znači da je projekat jako dobar, a velike su nam šanse da tako bude- ističe Filipovićeva i dodaje da će kroz pisma učenici predstavljati svoju i iz pisama druge dece saznavati o drugim kulturama.

To je prilika za jačanje kulturnog identiteta, a treba naglasiti i da je jezik projekta engleski, što će doprineti i usavršavanju učeničkih znanja.

-Mi ćemo predstaviti našu muziku, naročito šta slušaju tinejdžeri, pošto je u pitanju projekat samo za srednje škole, zatim našu hranu, jela i kulturno nasleđe, šta je bitno da stranac koji je došao u Srbiju vidi. Podrazumevaju se spomenici kulture, muzeji i slično. Imajući u vidu da Šabac ima bogatu istoriju, svakako ćemo pominjati naše lokalitete, tvrđavu na Savi, prvi klavir, sve što je važno.

Budući da se u našim restoranima takođe služi tradicionalna srpska hrana, Šabac je i u tom smislu tipičan predstavnik srpske kulture. Na kraju, produkt tog našeg projekta će biti brošura koja će sadržati kulturne karakteristike svih pomenutih zemalja- objašnjava i dodaje da je eTwinning prvi projekat koji se realizuje na ovoj platformi.

-Veoma je bitno da istaknemo da smo prvi put postali deo platforme eTwinning, ali nije prvi put da smo učestvovali u projektima. Konkretno, ja sam radila projekte koje je realizovalo Ministarstvo prosvete zajedno sa američkom ambasadom, a i škola je već učestvovala u Erasmus projektima- podvlači profesorka.

Brošura- zemlja viđena očima učenika
Iako je platforma digitalna, deca će rukom pisati pisma, a škola će poštom posle slati školi u drugoj zemlji, odnosno profesorka koleginici, koja će ih uručivati đacima.

-Svakako, moramo voditi računa o bezbednosti i privatnosti, a pošto živimo u digitalnom svetu i platforma je digitalna, bilo nam je interesantno da vidimo kako mlađe generacije reaguju kada dobiju pismo pisano rukom od nekog iz druge zemlje. Koleginica iz Poljske je radila sličan projekat, to im je bilo uzbudljivo i zanimljivo. Mi ćemo svakako komunicirati, deca će se upoznati preko Zoom platforme, imaćemo određene sesije nekoliko puta za vreme ovog projekta i kroz ta pisma zajedno sa decom ćemo osmisliti brošuru u kojoj će biti vodič kroz sve ove zemlje, naravno, očima naših učenika- kako oni doživljavaju svoju zemlju, šta slušati, šta videti, koju hranu probati i slično, a, istovremeno, kako vide druge zemlje- objašnjava.

U pomenutim zemljama pisanje pisama je deo polaganja državne mature, koja treba da zaživi i kod nas.

-Ideja projekta je priprema učenika i za taj ispit koji je jako bitan za državnu maturu. Imali smo sastanke, koleginica je dobila odobrenje za projekat. Sledeće nedelje već treba da pošaljemo prva pisma, biraćemo školu metodom slučajnog uzorka, ali ćemo se menjati svi međusobno za različite teme- zaključuje Filipovićeva.

Projekat traje do maja i početkom juna bi već trebalo da konkurišu za evropsku oznaku kvaliteta.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa