26. oktobar 2023.26. okt 2023.
Razigrana fuzija stilova
23. INTERNACIONALNI ŠABAČKI BLUES&JAZZ FESTIVAL

Razigrana fuzija stilova

Sačuvaće srce i duša utiske i zato niko ne misli o tome da će uskoro početi najduži period čekanja do narednog Festivala. Još energija vibrira, još muzika caruje i raspoloženje je kao na početku. Iza jednog ćoška, iza dva hola stanuje još jedna jedinstvenost i još jedan zalogaj estetskog okrepljenja.
Nema laganog početka, od prvog takta počinje fank štimung...

Iskusni novosadski trombonista Nemanja Zlatarev okupio je sastav koji predstavlja istinsku koaliciju FunktastiCoalition umetnika posvećenih različitim žanrovima, ali koji se razumeju savršeno na sceni stvarajući jedinstven spoj različitosti. Njihov nastup je mahom baziran na autorskim kompozicijama. Njihov jezik je fank, plesni gruv, a potpsi su fuzije fanka, džeza, latino i pop muzike.

Dok treća decenija XXI veka sve silnije gazi, oni donose šetnju i prošlim vremenima. Ovde i sada na talasima muzičkog vremeplova note vode do džez i fank scene sedamdesetih, osamdesetih, sigurno usmeravaju kroz skorašnje i pređašnje dekade, ne zaboravljajući ni savremene tokove.

Mogu vam svi članovi detaljno govoriti o festivalima u Srbiji i okruženju, na svakom su nastupali, ostali dragi prijatelji i stanovnici sluha svih pristunih. Naklon, dug aplauz, kraj...

Umetnost nastane u našoj dimenziji, a potom se preseli u neke dalje univerzume večnosti gde traje zauvek, onakva kakva je bila u trenutku kada se kao inspiracija pretvorila u delo. Muzici kao formi umetnosti je udobno i lepo, ali opet svrati do nas, stigne do površine gde je dobila oblik. Dok odlaze, posetioci ne nose žal. Austrija, Italija, Francuska, Beograd, Novi Sad su dobili nove asocijacije. Zvuk koji se uselio u njih neće potpuno nestati nikada. Važno je u životu prepustiti se, a muzika će znati kada da se oglasi, kada da šapne, zagrli, uteši, podstakne.
D. B

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa