16. novembar 2023.16. nov 2023.
Foto: OB Šabac

Foto: OB Šabac

JOŠ JEDNA AKCIJA PREVENTIVNIH PREGLEDA U ŠABAČKOJ BOLNICI

Akcenat na ranom otkrivanju faktora rizika

Na preventivne preglede koji su u Opštoj bolnici „Dr Laza K. Lazarević“ organizovani protekle nedelje, odazvalo se 54 građana. Šapčani su imali priliku da provere nivo šećera u krvi, lipidni status, glikozilirani hemoglobin. Takođe su mogli da izmere telesnu masu, da im medicinsko osoblje izračuna stepen uhranjenosti, kao i da izmere krvni pritisak.

Kako je naglasila dr Vesna Bajkić-Nedić, ovonedeljni preventivni pregledi imali su za cilj rano otkrivanje faktora rizika i blagovremeno sprečavanje kardiovaskularnih poremećaja i bolesti.

– Pregledi su nam pokazali da se javljamo lekaru tek kada simptomi krenu. Imali smo prve preglede koji su nam otkrili hipertenziju ili dijabetes melitus. Apelovala bih zato na sve građane da su preventivni pregledi jako bitni, jer ukoliko bolest otkrijemo na vreme ona se lakše kontroliše da ne dovede kasnije do komplikacija, rekla je dr Bajkić Nedić.



Šabačka bolnica bila je među 170 zdravstvenih ustanova u Srbiji u kojima su organizovani preventivni pregledi.

U proteklom periodu rađeni su ultrazvuk dojke, PSA test, pregledi štitaste žlezde, kao i kardiološki pregledi sa kontrolom nivoa glukoze, triglicerida i holesterola u krvi.
Država ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa