21. decembar 2023.21. dec 2023.
Ne dajite pirotehniku deci
APEL ODELjENjA ZA VANREDNE SITUACIJE ŠABAC

Ne dajite pirotehniku deci

Ispred Ministarstva unutrašnjih poslova Odeljenje za vanredne situacije Šabac apeluje na građane da se uzdrže od kupovine i upotrebe pirotehničkih sredstava pre i za vreme novogodišnjih i božićnih praznika.

-Posebno skrećemo pažnju da pirotehnička sredstva imaju sve jača punjenja eksplozivnim materijama, pa pri tom i sve jaču eksplozivnu moć, te stoga posebno treba obratiti pažnju da se upotrebom ovih sredstava mogu ugroziti bezbednost i zdravlje ljudi i životinja. U poslednje tri godine upotrebom pirotehnike povređeno 52 osobe, od čega su 27 deca i maloletnici. Pirotehniku ne treba davati deci, a odrasli treba da vode računa o tome da njenom upotrebom ne ugrožavaju sebe, druge i javni red i mir. Upotreba pirotehničkih sredstava nije dozvoljena u zatvorenim prostorijama i na mestima gde se okuplja veći broj ljudi, navodi se u apelu.



Važno je napomenuti, da se u vreme novogodišnjih praznika vrši pojačana kontrola prometa pirotehničkih sredstava, u delu prodaje, koja se odvija van za to predviđenih objekata (pijace, otvoreni i zatvoreni tržni centri i sl.) od strane policijskih službenika Odeljenja za vanredne situacije u Šapcu.

Takođe, vrši se i kontrola neovlašćene upotrebe pirotehnike u delu izvođenja vatrometa i to: malih, srednjih i velikih (razred 2, 3 i 4). Izvođenje takvih vatrometa mogu da vrše samo pravna lica koja imaju odobrenje za bavljenje poslovima prometa eksplozivnih materija, izdato od strane MUP-a R Srbije.

-Pirotehnička sredstva razreda 2 mogu se prodavati samo licima starijim od 18 godina, i to u prodavnicama koje imaju ovlašćenje MUP-a Republike Srbije da se bave prodajom pirotehničkih sredstava, koja su registrovana na teritoriji Republike Srbije, a njihova upotreba nije dozvoljena u zatvorenim prostorijama i na prostorima gde se okuplja veći broj ljudi. Zakonom o prometu eksplozivnih materija propisane su kaznene odredbe za fizičko lice i to za nabavku i upotrebu eksplozivne materije za čije stavljanje u promet nije izdato odobrenje i to u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara, dok su za pravna lica, za promet pirotehnike bez odobrenja Ministarstva zaprećene kazne od 200.000 do 2.000.000 dinara, navodi se u apelu.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa