7. mart 2024.7. mar 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

1. MART MEĐUNARODNI DAN CIVILNE ZAŠTITE

Važan deo sistema bezbednosti

Međunarodni dan civilne zaštite obeležava se 1. marta. Ovim povodom u Gradskoj kući je održana svečana sednica Štaba za vanredne situacije grada Šapca, kojom je predsedavao zamenik komandanta Štaba Milan Mačvan. Sednici su prisustvovali i načelnica Odeljenja civilne zaštite u Sektoru za vanredne situacije Bojana Ikodinović, predstavnici Odeljenja za vanredne situacije grada Šapca, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, poverenici i jedan broj pripadnika jedinica civilne zašite, kao i načelnik Gradske uprave Aleksandar Jovanović.

Foto: "Glas Podrinja"


-Na Međunarodni dan civilne zaštite imamo i podsećanje na poplave koje smo imali pre 10 godina. Tada smo bili angažovani kao civili, a sada smo u dobro obučenim i organizovanim jedinicama. Ovaj datum je podsetnik za budućnost na spremnost, ne samo civilnog nego i javnog i privatnog sektora za sve što može da se desi u budućnost, kaže Milan Đupovac pripadnik civilne zaštite Sektora za vanredne situacije.

Na sednici je analiziran dostignut stepen razvoja i organizovanosti sistema zaštite i spasavanja na nivou Republike Srbije i lokalne samouprave, kao i njihova pripremljenost za reagovanje u vanrednim situacijama.

Foto: "Glas Podrinja"


-Republika Srbija je u poslednje gotovo dve decenije preduzela više krupnih koraka, kako na nacionalnom nivou, tako i kroz delovanje na nivou lokalne zajednice, a sve u cilju revitalizacije i rehabilitacije sistema civilne zaštite. Postupajući u skladu sa nacionalnim ciljevima iz oblasti zaštite i spasavanja grad Šabac je u poslednjih nekoliko godina preuzeo više zakonskih obaveza u svojoj nadležnosti. Obučavali smo i osposobljavali dobrovoljna vatrogasna društva. DVD “Grušić“ u više od 50 samostalnih intervencija, prvenstveno na požarima na otvorenom, ali i na objektima, u prethodne dve godine stekli su značajno operativno iskustvo čime su, uz poverenike civilne zaštite, postali jedan od oslonaca sistema zaštite i spasavanja na lokalnom nivou. Daljim jačanjem dobrovoljnih vatogasnih društava, kroz uvođenje u operativnu upotrebu DVD “Prnjavor“, kao i kroz formiranje novih društava, grad Šabac će imati na raspolaganju respektabilne kapacitete i snage za reagovanje u vanrednim situacijama, rekao je načelnik GU Aleksandar Jovanović.

Foto: "Glas Podrinja"


Dodao je da je grad u prethodnom periodu radio na uspostavljanju efikasnog sistema za javno uzbunjivanje. Takođe, preduzimaju se i aktivnosti na uređenju sklonišnih prostora koji su u nadležnosti lokalne samouprave.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa