7. mart 2024.7. mar 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Da li ste znali...

Priča o magnoliji

Priča o magnoliji, neobičnom drvetu sa raskošnim cvetovima, počinje u davnoj prošlosti. Prolećna kraljica jedna je od najstarijih biljaka na planeti i njeno poreklo datira iz vremena dinosaurusa. Ako želimo da budemo precizni, pominje se period između 43 i 66 miliona godina. Da, dobro ste pročitali. Pronađen je fosil magnolije iz tog doba u Kini. No, ono što nas više zanima je kako je ovaj neobični cvet došao do nas.

Foto: "Glas Podrinja"


Za čuvenost magnolije i njeno ime zaslužan je francuski botaničar Pjer Magnol. Zapravo, svoje besmrtno ime duguje kolegi Šarlu Plumijeu koji je odlučio da se raskošna cvetnica sa Martinika zove magnolija. Francuska u XVII i XVIII veku živi svoje zlatno doba, a Lujevi žele da ostave svoj trag u istoriji, što im je, priznajemo i uspelo. U nameri da versajski vrt bude najleši od svih na planeti, istraživači, botaničari, trgovci, po nalogu kralja Luja XIV u zemlju donse egzotične biljke. Jednog jutra brodom u luku Nant stiglo je neobično drvo, magnolija. Iz Francuske polako se širila Evropom, ali nisu svi imali privilegiju da poseduju magnoliju. Bila je rezervisana samo za najlepše, najraskošnije vrtove aristokratije i viših staleža. Jedan od razloga je njena osetljivost na hladne vremenske uslove, visoka cena biljke uslovljena uvozom.

Postoji oko osamdeset vrsta koje rastu u Srednjoj i Sjevernoj Americi, Kini i Japanu. Drvo magnolije može da naraste do dvadeset, a nekada i više metara. Poznati su i neki visoki oko četrdeset metara. Biljka cveta od maja do septembra. Cvetovi se pojavlju isključivo na magnolijama koje su starije od deset godina. S obzirom na to da su magnolije postojale pre pojave pčela, za njihovo oprašivanje su zaduženi tvrdokrilni insekti. Iako deluju nežno, latice magnolije su zapravo veoma čvrste, presvučene voskom koji ih štiti od oštećenja prilikom oprašivanja.


Proizvodnja sadnica nije bila jednostavna, te magnolija dugo ostaje cvet za odabrane. A kada smo kod pripodvedanja neka druga priča kaže da je pomenti Magnol uspeo da u svom dvorštu odneguje magnoliju koja je čitav vek krasila njegov porodični vrt. Neki veruju da je pravo umeće odnegovati ovu biljku. Zbog toga još uvek ima poseban status kod ljubitelja biljaka.

Foto: "Glas Podrinja"


Magnolija u dvorištu Biblioteke šabačke decenijama svakog proleća sveta jedna od najpoznatijih i najlepših magnolija u gradu. Ali i ona poseduje tajnu, tajnu nastanka. Niko nije siguran kada je drvo posađeno. I ovog meseca, u punom sjaju je otvorila svoje cvetove i najavila, za neke, najlepše godišnje doba.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa