19. oktobar 2017.19. okt 2017.
Mural u Flekinu čast
POČELA REALIZACIJA PROJEKTA “ZVUK, ZNAK, ZRAK”

Mural u Flekinu čast

Projekat “Zvuk, znak, zrak” predstavlja sklop aktivnosti koje će se održavati u periodu od oktobra do decembra, a koji je dobio podršku Ministarstva kulture i informisanja. U oviru navedenog projekta u ponedeljak je završeno oslikavanje jednog od prolaza koji vodi ka Gospodar Jevremovoj ulici i koji će poneti naziv Miomira Grujića Fleke. Ime multimedijalnog umetnika, jednog od osnivača radija B92 i tvorca emisije “Šišmiš“.
Realizacija projekta predviđena je u tri etape. Prvi deo je oslikavanje prolaza, sledeći je dokumentarna izložba koja će se održati u Kulturnom centru, dok je za kraj projekta planiran dokumentarni film posvećen životu umetnika.
Svečanom otvaranju prolaza prisustvovali su : Igor Marsenić, član Gradskog veća zadužen za kulturu, Katarina Janković Popović autorka projekta i Đurađ Stevanović , umetnik koji je oslikao prolaz.
- Projekat se prvenstveno bavi stvaralaštvom Miomira Grujića Fleke , jednog od osnivača radia B92 i jednog od pionira alternativne ili kontra kulture, to je nažalost alternativna kultura kod nas a već odavno bi trebalo da bude mejnstrim. Miomir Grujić Fleka je uticao na stvaranje niza vizuelnih muzičkih umetnika i njegov uticaj je nemerljiv - istakao je Marsenić.
Autorka projekta Katarina Janković Popović objašnjava zbog čega prolaz nosi Flekino ime:
-Upravo zbog toga što je to jedna neobična ličnost, Šapčanin po poreklu koji je osamdesete i devedesete godine dvadesetog veka obeležio svojim delovanjem i to ne standardnim. Dakle, on je uveo nešto što je underground i pokazao neke različite oblike delovanja ne samo kroz umetničko stvaralaštvo s ’ obzirom na to da je bio magistar slikarstva, već pre svega po tome što je želeo da podstakne individualnu kreativnost i stvaralačku moć čoveka, a da bi čovek bio kreativan on mora da bude slobodan.
Mladi šabački umetnik Đurađ Stevanović, imao je, kako kaže čast i zadovoljstvo da oslika mural posvećen Fleki. On je rekao da mu je uvek zadovoljstvo kada kroz svoju umetnost ostavi trag u gradu.
B. R.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa