Инфо

26. октобар 2017.26. окт 2017.
ДЕЛЕГАЦИЈА ШАПЦА ГОСТ БИОФЕСТА
Сајам органске хране

ДЕЛЕГАЦИЈА ШАПЦА ГОСТ БИОФЕСТА

Делегација града Шапца у циљу промоције и ширења органске производње у нашем регону посетила је међународни фестивал органских производа, Биофест у Суботици. Посета је употпуњена одласком на газдинство породице Мамужић из села Љутово, које се већ дуги низ година бави органском производњом, и од недавно своје производе извозе ван граница наше земље.
-Позвали су нас као госте фестивала јер знају да се град Шабац, преко Дирекције за пољопривреду, интересује за органску производњу већ доста дуго. Циљ нам је да за почетак нађемо десетак произвођача заинтересованих за органску производњу. Они би своје производе могли да пласирају по вишим ценама. Покушаћемо да направимо акциони план и да у нашем региону проширимо органску производњу. Имамо стручну подршку из Суботице а Град ће сигурно стати иза произвођача како кроз обуку тако и финансијски - каже помоћник градоначелника Шапца Александар Јовановић.
Ана Недић, стручњак за органску производњу, наглашава да су потенцијали у органској производњи велики и да се економски исплати производити здраву храну.
-Суштина је да се људи упознају да то није начин производње како су радиле наше баке и деке. Постоје препарати који су дозвољени у производњи, није то само “посејеш па шта никне”. Оно што је занимљиво за произвођаче у нашем региону су органска јаја, која се продају у Београду по 35-40 динара. Само је потребно да се парцеле, са којих се кокошке хране, подведу под органску производњу а све остало је исто. Постоји много могућности, наглашава Недићева.
Породица Мамужић коју је посетила делагација Шапца има неколико хектара органских њива и производи све повртарске и воћарске културе. Они су први почели да се баве органском производњом у Суботици и сада су лидери у Србији. Раде прераду љуте паприке коју пласирају на европско тржиште а органске јабуке са три хектара се продају унапред. Пласман је унапред обезбеђен за органске производе.
Дејан Павловић, одборник и председник шабачког огранка странке Зелени Србије, иницирао је пре пар година организацију фестивала органске хране у Шапцу. Такође је покренуо и питање Декларације о органској производњи коју је шабачки парламент усвојио. Каже да га је посета БИОФЕСТ и Удружењу органских произвођача Террас још више учврстила у уверењу да је органска храна прави пут којим и град Шабац и цела Србија треба да иду.
-Захваљујући субвенцијама из градског буџета на подручју Суботице су од 2015. године до данас површине под органским засадима повећане са 150 на 450 хектара. Шабац ће после усвојене Декларације о органској производњи и отворене Органске пијаце, издвајањима из градског буџета у 2018. години омогућити да добијемо прве сертификоване органске произвођаче са наше територије. Поред заштите животне средине и здравља становништва органска производња је високопрофитабилна, што нам је потврдио и Јосип Мамужић, чије смо домаћинство посетили, откривши да на хектару зачинске паприке успева да заради 8.000 евра годишње, наглашава Павловић.
БИОФЕСТ 2017 је осветлио и огроман потенцијал дигиталне економије у органској пољопривредној производњи. Тренутно је најинтересантнија и најразвијенија платформа АгроЛИФЕ Порганиц која је доступна и у облику апликације за паметне телефоне и она нуди ГИС мапе, теренске белешке, шифарнике, књиге поља, извештаје и аларме и упозорења и све то у циљу повећања приноса и профита и смањења укупних трошкова.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa