Инфо

1. фебруар 2018.1. феб 2018.
Прослава дана  Светог Саве
ШКОЛСКА СЛАВА

Прослава дана Светог Саве

Свечано уз приредбе и ломљење славског колача школе у Шапцу обележиле су дан Светог Саве, школску славу.
У духу даривања и хуманости, ученици Медицинске школе “Др Андра Јовановић” и Школе примењених уметности, прославили су празник посвећен првом српском просветитељу и архиепископу. Традиционално и ове године захваљујући добрим комшијама, шабачким пекарама и пиљарницама, волонтери и чланови ученичких парламената послужили су суграђане храном и топлим чајем. Уз осмех и добро расположење угостили су Шапчане на дан школске славе.
- Као и сваке године, по традицији окупили смо се овде да угостимо наше грађане Шапца. Свако ко прође овуда, може да се послужи чајем или пецивима. Потрудили смо се да заједно то урадимо – рекао је Стефан Васић ученик Медицинске школе.
У галерији Школе примењених уметности уз пригодан програм, отворена је светосавска изложба радова ученика под називом “Светковина”. Уз подршку професора Милене Кијурине, Милете Ђурића и Радивоја Маринковића, ученици су организовали изложбу посвећену Светом Сави. У оквиру поставке “Светковина” представљено је преко 40 радова различитих техника примењене уметности као што су иконе, позлата, црквени вез и јувелирски радови.
У нашој школи се негује дух светосавља и наши ђаци јесу духовна деца Светог Саве, а то показује и ова изложба– навела је Невенка Ђокић, директорка Школе примењених уметности.
Шапчани изложбу могу погледати у холу Школе примењених уметности до краја фебруара.
Прослави дана Светог Саве претходила је Светосавска академија у организацији Црквене општине Шабац и Основне школе “Јанко Веселиновић” одржана протеклог четвртка у сали Шабачког позоришта.
Наша обавеза и задовољство јесте да чувамо лик Светог Саве и да подсећамо све остале на овог великог човека српске историје. Ово је начин да сви заједно учествујемо обележавању и чувању овог великог празника за све нас просветне раднике и ученике – истакла је директорка Основне школе “Јанко Веселиновић” Љиљана Стојановић.
Свечаности су присуствовали представници Епархије шабачке, просветни радници, ученици и бројни грађани.
- Светосавска академија је прилика да још боље и још више упознамо Светог Саву, најлепше српско дете и најлепшу причу у историји српског народа. Свети Сава је стуб, истина и путоказ који треба да следимо и што више да му се враћамо. Он је личност за коју можемо рећи да је и савремена и свевремена и вечна у српском народу – навео је старешина шабачке цркве Славиша Марковић.
Током једночасовног програма присутни су могли да уживају у богатом музичком и литерарном садржају посвећеном животу и делу Светог Саве. Народни ансамбл “Тандрчак”, Културно-уметничко друштво “Абрашевић” и ученици ОШ “Јанко Веселиновић” под вођством професора музичког Милана Пантића у новом руху извели су познате светосавске беседе које је публика наградила аплаузима.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa