Инфо

5. јул 2018.5. јул 2018.
Пројекат сарадње ученика средњих уметничких школа Србије на неговању културе и уметности

Ризница уметности и духовности

Развијање осећаја за ликовност, интерпретацију и снагу израза младих аутора, повезаног са културним наслеђем. Неговање духовности, кроз упознавање манастирског живота, јачање сарадње међу ученицима и професорима уметничких школа у Србији
У манастиру Соко-град одржана је ликовна колонија за 33 ученика и професора из шест уметничких школа у Србији, под називом “Ризница уметности и духовности 2018”. Пројекат је настао у сарадњи Епархије шабачке и Школе примењених уметности, која је садржајно и програмски координирала све активности.
- Тренутно у Србији ради тек неколико уметничких школа, па су зато оне врло драгоцене. С обзиром на то да не постоји ликовна колонија која би обухватила учешће ученика из свих уметничких школа у Србији, наша школа је, у сарадњи са Епархијом шабачком, Друштвом пријатеља манастира Соко-град и др Мишком Ранковићем, прошле године покренула активности са циљем оснивања колоније која би, кроз сарадњу и стваралаштво ученика и размену искустава, знања и вештина, указивала на значај уметности и културе у вредновању сопствене традиције, нарочито код младих људи - навела је Невенка Ђокић, директорка Школе примењених уметности.
Циљ овог пројекта је развијање осећаја за ликовност, интерпретацију и снагу израза младих аутора, повезаног са вером и културним наслеђем; неговање духовности, кроз упознавање манастирског живота, волонтирање на уређењу окружења и самог манастира, као и јачање сарадње међу ученицима и професорима уметничких школа у Србији, размена искустава, знања и вештина у начину рада и примени различитих ликовних техника и начина изражавања у традиционалном, али и савременом контексту.
Изради уметничких радова приступили су и ученици и професори, при чему је најдрагоценија била размена искустава у оквиру педагошке и уметничке праксе.
- Поред дивног манастирског амбијента, осврнула бих се на талентоване ђаке, који су овде, као и ми, професори, дошли да покажу своја умећа, истрајност и зрелост. Никада нећу заборавити њихов труд и преданост, када су по хладном и кишном времену журно радили како би стигли да унесу што више детаља у свој рад и како би пројекат довели до краја и савршенства. Показивали су и жељу да се опробају и раде у непознатим техникама. Иако смо дошли из различитих средина, постали смо једни другима пријатељи. Очекујем успешне изложбе, јер смо се потрудили и свако је, на свој начин, допринео успеху пројекта, па ће, надам се и моја калиграфија красити изложбу, показујући како се кроз лепоту писања негују наше писмо и рукописи, а старине чувају од заборава - рекла је Наташа Јовановић, професорка калиграфије у Школи примењених уметности.
Уметнички радови који су настали на колонији (слике, фреске, мозаици, радови у дрвету и камену, црквени вез и калиграфије) биће презентовани публици на изложбама широм Србије, а представљаће и део сталне галеријске поставке манастира.
- Наша очекивања су испуњена у потпуности, а оно што је навредније су велика радост наших даровитих ученика који су се, радећи заједно, спријатељили. Изложба радова са ове лепе колоније обићи ће градове Србије из којих су дошли ђаци и на тај начин дати додатну вредност овој светковини духовности, уметности, лепоте и пријатељства - навео је Ђура Радишић, професор конзервације и рестаурације у Школи за дизајн Богдан Шупут у Новом Саду.
Ликовна колонија је у потпуности испунила циљеве и очекивања, организатора и домаћина овог ликовног саборовања, тако и учесника који су својим радом, преданошћу и залагањем показали ликовну зрелост.
- Едукативна предавања која су организована свих дана током трајања колоније употпунила су програмску целину овог пројекта и дала му посебан печат. Жеља свих учесника је да се пројекат “Ризница уметности и духовности” настави и наредних година. Епархија шабачка је обезбедила сав материјал за рад, потребну инфраструктуру и надасве пријатан боравак у манастирском конаку - истакао је Михаило Симовић, професор графичког дизајна у Школи примењених уметности у Шапцу.
Утисци учесника
- Ово је пријатно искуство у коме смо, окружени дивном природом, имали прилику да се дружимо са вршњацима сличних интересовања, да учимо једни од других и да упознамо и неке традиционалније уметничке технике, Милица Стевановић, ученица Школе за дизајн Богдан Шупут у Новом Саду.
- Боравак у Соко-граду ће ми остати као једна од најлепших успомена. Пружена ми је прилика да будем окружена природом и радим оно што највише волим - сликам. Упознала сам доста вршњака, размењивали смо мишљења, а кроз предавања професора сам научила доста тога о фотографији, уметницима, осликавању цркава и о занимљивој историји манастира Соко. Све ово ме је мотивисало да убудуће чешће посећујем манастир Соко-град, Хелена Стојадиновић, ученица Школе примењених уметности у Шапцу.
- Драго ми је што сам учествовала на овој колонији, не само због указане прилике да боравим у манастиру Соко и упознам се са његовом историјом, већ и да упознам вршњаке и професоре из других уметничких школа Србије, да видим друге начине рада ученика, али и професора и научим понешто ново од сваког од њих. Неизмерно сам захвална на овој прилици и надам се да ће се опет поновити, Ксенија Поповић, ученица Школе за дизајн у Београду.
М.Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa