Инфо

13. септембар 2018.13. сеп 2018.
ЛАКШЕ НА АБОРТУС НЕГО КОД ЗУБАРА
ПРЕКИДИ ТРУДНОЋЕ БЕЗ КОНТРОЛЕ

ЛАКШЕ НА АБОРТУС НЕГО КОД ЗУБАРА

Није мит да постоје жене које су абортирале и неколико десетина пута и из месеца у месец долазе да прекину нежељену трудноћу. Много важније да уопште не дође до нежељеног зачећа односно, требало би повећати свест жена о значају контрацепције
Тачан број абортуса у Србији се не зна. Званично годишње се обави око 16.000, а незванично је тај број 10 пута већи, док неки медији лицитирају и цифром од чак 250.000 прекида трудноће у току једне године.
Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић недавно је најавила новине у законској регулативи ове области. Тако би абортуси могли да се обављају само у одговарајућим здравственим установама, а не и по приватним амбулантама. Ово не би само обезбедило да се зна тачан број прекида трудноћае него би жене биле изложене и мањем ризику од нежељених последица.
Др Бранко Мишић начелник Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља „Др Драга Љочић“ сматра да је у реду да се пријављују сви извршени абортуси и да постоји регистар о томе, али да не зна шта би то конкретно донело. Истиче да је много важније да уопште не дође до нежељеног зачећа и да би требало повећати свест жена о значају контрацепције и да прекид трудноће није начин да се контролише рађање.
-Код нас још увек постоји одбојност према контрацептивним пилулама, али и другим методама контрацепције. Деси се да дођу млађе девојке, објаснимо им важност контрацепције, пристану, а онда дођу после месец дана и кажу да су од маме или бабе чуле да ће им од таблета изаћи бубуљице, да ће се угојити и слично. Напротив, таблете сада решавају све те проблеме. Такође, неким женама које су већ рађале мањи проблем представља да иду на неколико абортуса за редом и тако се излажу ризику него да, рецимо, уграде спиралу, каже Мишић.
Дом здравља даје упут женама које желе да прекину трудноћу, а захват се обавља у Општој болници. Старије од 16 година могу на свој захтев извршити прекид трудноће до 10. недеље. Девојкама млађим од 16 година потребно је присуство родитеља или старатеља. Захват се ради у општој анестезији. Није мит да постоје жене које су абортирале и неколико десетина пута и из месеца у месец долазе да прекину нежељену трудноћу.
Мишић објашњава да је за прекид трудноће старије од 10 недеља потребно одобрење стручне комисије.
-Може се одобрити у случају да трудница има неку болест због које трудноћа не може да се изнесе до краја, или ако се утврди да није у реду плод. Такође, постоје и етички разлози као што је случај када трудноћа настане силовањем. Може и због лоших социјалних услова уз учешће центра за социјални рад. Изузетно, може се прекинути и трудноћа старија од 20 недеља, али то се обавља на терцијалном нивоу у Београду и то после одобрења етичког комитета, наводи Мишић.
Каже да уколико жена жели да прекине трудноћу, а нема неки посебан оправдан разлог за то, доктори разговарају са њом и неретко се деси да промени одлуку.
-Код нас најчешће долазе жене које већ имају двоје, троје деце и непланирано остану трудне. Код њих је мањи ризик од нежељених последица него код млађих девојака које нису рађале. Постоје и различите метода како се прекида трудноћа, што зависи од старости трудноће. Уместо хируршке интервенције у свету је почела да се примењује пилула, а код нас је сада то могуће само у Београду, каже мишић и додаје да број малолетница које се јаве у Дом здравља због абортуса није велики, а поготову девојака млађих од 16 година. Ипак, то не значи да их нема, већ да интервенције обављају у приватним амбулантама.
Наш саговорник каже да су раније рађени илегални абортуси и то различитим немедицинским инструментима, чак и перјем птица. Нада се да тога више нема ни у руралним крајевима.
Компликације
Др Бранко Мишић наводи да приликом абортуса може доћи до компликација приликом самог обављања захвата и оних које наступе касније.
-Док се ради интервенција може да дође до пробадања зида материце, оштећења грлића материце, крварења. Може да дође и до компликација након неколико дана, а то је најчешће крварење. Компликације могу бити и веома озбиљне, као што је емболија плућа због које живот може да буде угрожен. Такође и због анестезије може доћи до неких нежељених последица. После захвата је могућа и појава инфекција. Уколико се инфекција не препозна на време може да доведе до зачепљења јајовода или прираслица на слузници материце због чега неће бити могућа следећа трудноћа. Ово се не дешава често, али постоји могућност да се деси, истиче Мишић.
М. М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa