Инфо

13. септембар 2018.13. сеп 2018.
Чивијада од 13. до 15. септембра

Пола века смеха

На конференцији за медије организатори овогодишње тридесет и треће „Чивијаде“ најавили су духовит и разноврстан програм манифестације. Белосвсетски вашар хумора и сатире биће одржан од 13. до 15. септембра под слоганом „Пола века смеха“ и традиционално ће започети чивијашким часом у основним школама у четвртак. Током три дана колико траје манифестација посетиоце очекује, представљање председника Чивијашке републике, Књажевина „Чивијалук“, изложба карикатура, чивијашко коло и неизоставни добошар као најбоља позивница за све оне који желе да уживају у празнику хумора. Директор Туристичке организације града Шапца Срђан Митрашиновић истиче да су посебну пажњу посветили и осврту на претходне „Чивијаде“, од 1968. године када је организована прва до прошлогодишње и да ће Шапчани имати прилику да виде материјал настао током педесет година манифестације. У пешачкој зони биће изложене карикатуре и афоризми.
- Славимо велики јубилеј ове године, а то је 50 година од прве „Чивијаде“ и још један јубилеј, а то је 10 година „Чивијашког часа“. Трудимо се кроз час који ће бити организован у основним школама привучемо пажњу наших најмлађих суграђана и усмеримо их на пут активног учешћа у самој организацији и реализацији „Чивијаде“. Као и претходних година припремили смо разноврстан програм, много занимљивих садржаја. Бираћемо победнике конкурса за најбољи афоризам, карикатуру и кратку сатиричну причу. Изабраћемо новог председника Чивијашке републике или можда реизабрати старог. Такође, очекује нас изложба Драгана Петровића под називом „Из пламена у живот“ на којој ћемо моћи да видимо како је Шабац изграђен након разарања у Првом светском рату. Позивам све суграђане и госте да у четвртак, 13. септембра од 19 часова дођу у позориште на „Вече хумора и сатире“, али и током трајања манифестације - рекао је директор ТОШ-а.
Идеја је да се манифестација врати на улице града, што је и била првобитна замисао, како би гости и грађани на најбољи начин осетили дух чивијашког Шапца.
- Оно што ће суграђани моћи да виде је „Чивијада“ која је поново изашла на улице и позивам све становнике Чивијашке републике да, прошетају нашим лепим градом, уживају у ономе што само Шабац има. Позивам све суграђане да дођу и виде чему смо се то све смејали претходних педесет година. Славимо пола века смеха у коме смо се углавном смејали сами себи, а можда можемо да закључимо да се сличним стварима смејемо и данас - навео је председник Организационог одбора „Чивијаде“ Божидар Катић.
Неизоставни део „Чивијаде“ је и Карневал који ове године слави једанаест година постојања. Кроз град ће продефиловати двадесет и пет трупа из земље и иностранства. Биће организована и најзапаженија шетња, а то је беба и трудница, мали карневал деце из Предшколске установе „Наше дете“ и бројни други садржаји.
- Долазе нам гости из региона и бивших југословенских република. Имамо и госте из Немачке и Белгије. Нешто је скромнији, али то не значи да неће бити атрактиван. Имамо јако добре трупе, као што је она из Тивта, „Лепотица и звер“. Очекујемо одлично и запажено појављивање и наше. А оно на шта смо посебно поносни је карневал беба трудница, са преко 300 беба у поворци и наступ предшколаца, где ће учествовати 820 малишана. То је нешто чиме можемо да се поносимо и што шаље праву слику града у свет - рекао је Радушко Јанковић, координатор шабачког Карневала.
Као увертира пред сам Карневал Канцеларија Чивијашког Карневала организовала је промоцију догађаја за најмлађе. На одржаним радионицама током неколико дана малишани су могли да учествују у изради маски за параду, такмиче се у цртању и у оквиру отвореног биоскопа погледају омиљене цртаће.

М.Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa