Инфо

31. јануар 2019.31. јан 2019.
АКАДЕМИЈА У СЛАВУ СВЕТОГ САВЕ

ДА ЉУБАВЉУ ЗАМЕНИМО МРЖЊУ

Шта од нас Свети Сава тражи? Шта траже људи добре воље? Траже од нас да љубављу заменимо мржњу. И ако будемо православни и останемо на путу Светога Саве неће Србина нико да победи
Традиционална Светосавска академија, коју годинама уназад заједнички организују васпитно-образовне установе, одржана је прошле суботе у амфитеатру Средње школе. Том приликом протојереј ставрофор Јован Лазаревић подсетио је најпре на историју слављења Светог Саве.
- Беше то у Крагујевцу. Атанасије Николић, директор Гимназије крагујевачке, подноси захтев Савету Кнежевине Србије да се у школски програм уврсти слављење Светог Саве као школске славе и доби одобрење, па се први пут слави од 1840. године све до 1945. када долази неко ново време и када несрби владају земљом Србијом, затворе врата школе Светом Сави и кажу да не може више. Али 1985. министар просвете доноси одлуку да се Савиндан слави радно уз програм и част- подсећа свештеник цркве коцељевачке и додаје да је Свети Сава највећи Србин који је рођен.
Говорећи о његовом лику и делу протојереј ставрофор је истакао да се он предаје Богу али да не заборавља ни земљу.
– Свети Сава се молитвом, клечењем у испосници моли за српски род који није био православни. Био је пагански, многобожачки, врачарски. Он је нас увео у православље. Каже Свети Владика Николај да је Србин без православља као овца без паше. Научио нас је многим стварима, а на крају, да ништа друго није учинио, основао је школство. Школа је извор свега - сматра свештеник Јован.
У својој беседи на Светосавској академији оценио је да се православље и држава српска налазе у тешкоћама и поручио да вечна борба мора бити да их сачувамо. –Шта од нас Свети Сава тражи? Шта траже људи добре воље? Траже од нас да љубављу заменимо мржњу. И ако будемо православни и останемо на путу Светога Саве неће Србина нико да победи. Идеално није, али ми се морамо сви заједно борити. И црква и држава. Знате ли да је много више гробова него колевки у земљи Србији? Кукавичје јаје се поново нуди Србији са Запада. Каже, 450 хиљада ћемо примити младих, школованих, писмених, паметних, у које је уложила земља Србија, без неких виза. Седај у воз, у авион. Добићеш посао. Како нас лако примају тако ће нас лакше и истерати. И шта ћемо када тај млади човек, жена, изгуби лутајући по Минхену или неком другом граду десет година живота. Овде ће остати без порода - поручио је отац Јован.
На крају своје беседе позвао је вернике да упознају Светог Саву и његову борбу и напоменуо да ово није земља проста већ земља добрих и честитих људи који су се мало удаљили и зато били кажњени.
– Сада смо се поправили. Сада смо добри и молимо Бога да будемо још бољи. Да се сложимо, умножимо и обожимо. Да гробова буде мање а колевки више. Да подржимо све људе који мисле добро Србији. Да живи земља српска, Српска православна црква - поручио је на крају свештеник и пожелео да земља буде пуна деце као кошница пчела.
СВЕТИ САВА-ОД ПРИНЦА ДО СВЕТИТЕЉА
У културно-уметничком програму свечане светосавске академије основци, средњошколци и предшколци су кроз игру, песму и драмске приказе представили лик и дело највећег српског светитеља и просветитеља.
Предшколска група ПУ “Полетарац” са васпитачицама Слободанком Пуретић и Марином Гајић је живот утемељивача школе, цркве и државе представила кроз музичко- сценски приказ “Свети Сава-од принца до светитеља”.
Основци из Доњег Црниљева, предвођени наставницом Сузаном Перић, извели су драмски приказ под називом “Бисер”, док су средњошколци са својим професорима Мирјаном Блажић, Татјаном Јеремић и Владимиром Перићем подсетили да “Сви путеви воде у Хиландар”.
Целокупан програм био је проткан мелодијама дечијег хора “Лира” под управом професора Ивана Марковића.

Весна Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa