Инфо

16. мај 2019.16. мај 2019.
Мир, сигурност  и заједништво
Дан Европе и Дан победе над
фашизмом У УСТАНОВАМА КУЛТУРЕ

Мир, сигурност и заједништво

Различитост спаја. Мир, дијалог и сигурност приоритети
друштва
Установе културе у граду, богатим програмом, обележиле су 9. мај - Дан Европе и Дан победе над фашизмом.
Допринос обележавању овог значајног датума дали су и шабачки основци. Четвртаци из Основне школе “Јанко Веселиновић“, ученици од петог до осмог разреда Основне школе „Ната Јеличић“ уз подршку уметничке групе „Комбинарт“ и средњошколаца из Школе примењених уметности, стварали су радове на тему „Европа“ који красе Дечје одeљење анекса Библиотеке шабачке.
Градоначелник Небојша Зеленовић и директорка Библиотеке Јелена Подгорац Јовановић свечано су отворили изложбу уз поруку да су мир, дијалог и сигурност приоритети сваког свесног и модерног друштва.
- Ову важну тему и изложбу са својим наставницима реализовали су ученици и показали да за Шабац, друштво у коме живимо има наде, али само ако се бавимо битним, животним темама које могу учинити да сви живимо боље. Ипак, то није могуће уколико не постоји мир и разговор - навео је Зеленовић и указао на значај разумевања и прихватања различитости.
-Замислите Србију, овако малу, која је тако разнолика. А онда замислите Европу у којој је све то много, много веће и снажније, а опет та веза између људи је нераскидива. Важно је да се разумемо у нашој различитости, да разумемо да има много различитог наслеђа и да је потребно да живимо сви сложно заједно. Ми из Шапца, а верујем и из Србије, желимо да будемо део те Европе. Надам се да ће сви Шапчани доћи да виде ову изложбу, јер се у њој заправо налази живот.
Корисници Установе за децу и младе ”Шабац” и Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју, присуствовали су отварању изложбе и симболично показали да је њихова победа свакодневна.
Директорка Библиотеке шабачке Јелена Подгорац Јовановић је истакла да наше победе нису најважнија ствар у животу, већ жеља и намера да помогнемо другима, иако би то успорило нашу трку.
- Дан победе, Дан Европе је дан заједништва, јединства, дан када су људи пружили руке једни другима, дан када су људи остали Људи и када треба да се присетимо свих својих победа, да их славимо зато што нико не зна шта смо све урадили да дођемо до њих - рекла је Подгорац Јовановић.
Тачно у 12 часова 9. маја испред Градске управе у етар пуштена је "Ода радости" у извођењу хора Музичке школе "Михаило Вукдраговић". Шабац је једини град у Србији који је део паневропске организације "Европа Ностра" и овим гестом прикључио се изазову #Ode2Joy.
Шабачко позориште се укључило у обележавање овог значајног датума, на великој сцени „Љубиша Јовановић“ одржан је концерт антифашистичких песама Уметничког колектива „Петар Драпшин“ из Новог Сада.
Народни музеј за Шапчане и госте отворио је своја врата. Кустоси су заинтересоване упознали са сталном поставком и све посете биле су бесплатне.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa