Инфо

16. мај 2019.16. мај 2019.
Дом је тамо где ти је срце
ПУТЕВИМА ЖИВОТА И ЉУБАВИ

Дом је тамо где ти је срце

Прича о Бразилки чије је срце освојио један Шапчанин. Љубавна прича са срећним крајем или боље – без краја
Верује се да права љубав побеђује све, да превазилази различите препреке, одолева и најкрупнијим изазовима. За једну праву љубав, шта је тек културолошка разлика? У случају наших суграђана Тамаре и Николе, ништа.
Tamara Thais Silva de Souza, данас Tamara Thais Јовановић, пореклом из Рио де Жанеира, данас је “чивијашка снајка”. Садашњег супруга Николу Јовановића упознала је на броду на којем су у исто време били запослени. Судбина је погодила моменат.
- За четири године колико сам провела на броду, пропутовала сам много. Ја сам радила у јувелирници, а Никола у ресторану. Упознали смо се преко заједничког колеге, момка из Србије, прича Тамара кроз смех.
- Никола се распитивао за мене, а ја нисам разумела ни реч српског. Виђали смо се у пролазу, мало по мало, и позвао ме је на састанак. Допали смо се једно другом, али је то кратко потрајало, јер сам ја убрзо отишла на одмор који је трајао два месеца, па се за то време нисмо видели. Када сам се вратила на брод провели смо свега девет дана заједно, пре него што је он отишао на одмор, једном речју, имали смо доста препрека (смех).
Ипак, ни време ни километри нису могли да науде овом несвакидашњем пару. Победили су папирологију, разлике у култури, вери, традицији, а ни језик није био непремостив проблем јер је њихов заједнички језик – језик љубави.
- Забављали смо се 3 године пре него што смо ступили у брак. Ја сам прва дошла у Србију, а он касније у Бразил, присећа се Тамара и каже да је била довољно храбра за тако нешто, али и да се са првим доласком у Србију разуверила у многе предрасуде које је имала о нашој земљи.
- Нисам много знала о Србији пре него што сам упознала Николу, скоро ништа. Када ми се он допао почела сам да се интересујем, многи људи из Бразила све што знају о Србији је да је некада била у саставу Југославије. Нарочито сам била радознала да искусим зиму и снег.
Лепа Бразилка прича да јој је почетни план био да паузира колеџ на годину дана да би радила на броду, те да по повратку у домовину заврши факултет, али, живот је за њу имао друге планове. Одлучила је да верује животу и крене путем који јој је он отворио, путем љубави. Никола и она су се венчали 2016. године у Шапцу, а од њене породице венчању је присуствовала само мајка. Упркос томе, Тамара се није осећала усамљено, што је сигуран доказ да је изабрала правог човека за животног сапутника.
- Одлука да се преселите у потпуно другачију земљу, далеко од своје породице и пријатеља, није лака. Размишљала сам, али сам имала поверења у Николу и нисам погрешила. Иако много волим Србију, никада је нисам осетила као своју домовину, али више ни Бразил не доживљавам тако, када одем тамо. Знам да сам тамо привремено, а и овде сам стекла пријатеље. У том смислу може се рећи да сам, због многих путовања, изгубила тај осећај одреднице дома. Ипак, да бих одговорила на питање где се осећам као код куће, рећи ћу “дом је тамо где ти је срце”. Моје срце је уз мог супруга.
Од Тамаре смо сазнали да је менталитет Бразилаца и Срба сличан, да су по кашњењу можда и познатији од нас, али и да се због високе стопе криминала против којег се та земља бори, сигурније осећа у Србији. Са супругом и код куће разговара на енглеском језику, а истиче да је српски тежак за учење.
- Ишла сам на часове српског језика и сада знам неке основе. Када сам први пут дошла овде, просто ме је глава заболела од напрезања да нешто разумем (смех). Српски је тежак за учење, али су Срби пријатни и отворени. У Србији постоје удружења људи из Бразила, па се повремено међусобно дружимо и тако имам прилику да говорим и на матерњем језику.
Прва асоцијација када се код нас помене Бразил је егзотика. Егзотика чула, боја, мириса, музике и наравно – лепих жена. Уопште нас не чуди што је Никола одабрао овакву лепотицу, али да не будемо лажно скромни, поносни смо и на нашег Шапчанина. Све у свему, складан пар који је пријатно видети. Све разлике и изазове који су били пред њима савладали су доказујући да је љубав мост за непремостиве препреке. За крај, Тамара открива “тајну” свог успешног брака.
- Међу нама је много разлика, али смо их ми окренули у своју корист. Можда смо имали много више изазова од неког просечног пара, али то је доказало снагу наших емоција. Као и остали парови, имамо своје успоне и падове, али ништа није јаче од наше љубави. У свакој вези неопходно је поштовање, пријатељство и толеранција. Некога би верска разлика раздвојила, а ми смо срећни јер имамо два Божића!

Н. Марјановић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa