Инфо

13. јун 2019.13. јун 2019.
ПОЉОПРИВРЕДА: РЕЧ СТРУЧЊАКА

Сетва суданске траве

Суданска трава је једногодишња крмна биљка, која се користи за исхрану стоке у зеленом стању, као силажа или као сено. Пореклом је из Судана, има велике потребе за топлотом (минимална температура за клијање семена износи 8-10 степени), па од тога зависи први рок сетве. Може се сејати од априла до јула месеца, као главни или пострни усев. Расте у висину до 2 метра, има доста лисне масе, бокори се и захваљујући јаком кореновом систему добро подноси сушу и високе температуре. Успева и на слабије плодним земљиштима, али не подноси тешка, подводна, кисела и песковита земљишта, добро подноси наводњавање али не и ниске температуре. Даје два откоса крме, а у погодним климатским условима и три у току вегетације.
Суданска трава се сеје у нашим климатским условима после сетве кукуруза, у два-три рока у размаку 15-20 дана. Сеје се на растојање 20-25 цм, на дубину од 3-5 цм, а количина семена потребна за 1 ха износи 30-40 кг. После сетве, засејану површину треба поваљати. Добри предусеви су легуминозе, као и усеви густог склопа који остављају земљиште незакоровљено, па су зато најчешћи предусеви стрна жита и окопавине. Обрада земљишта се изводи дубоким орањем и заоравањем жетвених остатака, уношењем минералних ђубрива којих је суданска трава велики потрошач. У зависности од плодности земљишта на коме се сеје, као и планираног приноса, количина азота треба да износи око 160 кг/ха, фосфора 80 кг/ха и калијума 60 кг/ха.
Коришћење суданске траве може почети испашом стоке у току лета, када је биљка висока 30-40 цм, за исхрану стоке - користи се за кошење у зеленом стању и то пре избијања метлица, за спремање сенаже – када је биљка висока 60-70 цм, а за силирање се користи у фази метличења. Суданска трава се брзо регенерише, а косити треба на висину до 10 цм.
Принос суданске траве по хектару суве материје износи 15 т/ха, а зелене масе 40-60 т/ха и може да се користи чак до половине октобра. Суданска трава је изузетно погодна за исхрану стоке, јер у свом саставу обично садржи око 10 одсто протеина, 25-30 одсто целулозе и око 9 одсто минералних материја.

Дипл. Инж. ратарства ГОРДАНА РЕХАК

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa