Инфо

13. јун 2019.13. јун 2019.
Додирнимо звезде
ПРВИ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ТЕАТАРСКИ ФЕСТИВАЛ "ИНТЕФ"

Додирнимо звезде

Први интернационални театарски фестивал - ИНТЕФ. Од 14. до 18. августа на Мишару. Пет регионалних представа у такмичарском делу. Тема окосница млади и њихов положај у друштву. Седам награда за најбоља остварења. Стручни петочлани жири
У години када обележава деценију постојања, Омладинско позориште „Вожд“ организује Први интернационални театарски фестивал - ИНТЕФ. Под мотом „Додирнимо звезде“, од 14. до 18. августа, Мишар ће бити домаћин драмским уметницима и ствараоцима из региона.
-Дуго смо размишљали о фестивалу и у години када прослављамо јубилеј одлучили смо се за нови пројекат који би се разликовао од постојећих у Србији. Регионалног је караткера и биће изведене представе из шест земаља. Намера нам је била да реализујемо мало другачији концепт како би посетиоци током трајања фестивала имали могућност да се више друже и размењују сазнања, искуства. Имамо подршку Града Шапца, Туристичке организације града Шапца, као и бројних спонзора који су препознали фестивал као нешто значајно. Морам да признам да наилазимо на разумевање што није увек лако када говоримо о култури. Заједница се полако укључује у пројекат и видим да смо на правом путу - истиче директор фестивала, један од оснивача „Вожда“, глумац Душан Симић.
Селекторка ИНТЕФ-а je млада, али у театарским круговима призната драматуршкиња Тијана Грумић.
- Изуетно ми је драго што се пријавило више од 27 представа из шест земаља ( Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе и Србије) за фестивал. У селекцији Тијане Грумић се нашло осам представа за које сматрам да су изузетно квалитетне. Публика ће моћи да погледа различите радове, од независних драмских трупа до театара који постоје већ неко време. Комбиновани су различити позоришни правци, али оно што све обједињује је млад човек који је у центру збивања. Представе су управо о томе, положају младих у друштву данас. Сматрам да ће то бити пријемчиво за публику, јер остварења кореспондирају на истој разини.
Стручни жири чине позоришни редитељ Слађана Килибарда, драмски уметник Иван Томашевић, драмска уметница Сања Радишић, редитељ и глумац Урош Нововић и Оливера Гуцоњић, драмска уметница.
-Имамо петочлани жири различитих животних доби. То нам је и била намера, како бисмо из другачијих углова сагледали представе, њихову тематику и донели одлуке о најбољима. Фестивал има и једну особеност, а то је да уз стручни жири имамо и учесника. Свако позориште које наступа на ИНТЕФ-у у обавези је да пошаље представника. Након гласања донеће одлуку о најбољој представи, као и за два глумачка остварења - наводи Симић и додаје да Фестивал има седам награда које су понеле имена познатих шабачких драмских уметника.
-Миленко Заблаћански, Бранка Црномаковић, Цане Фирауновић, Ана Милановић, Александар Огњановић, Владислав Лалицки, сви они су у своје доба радили за театар у Шапцу. Ретко их спомињемо и мислим да ће фестивал осветлити њихов значај, јер су оставили дубок траг у театарском животу града. У плану је и изложба посвећена великанима шабачког глумишта.
Уз главни део фестивала, планиране су бројне радионице, музичке вечери, едукативни садржаји?
-Жеља и намера је да имамо и богат пратећи програм. Уз музички програм биће организоване две трибине, „Уметност без компромиса“ и „Бити или не бити“, једна од њих говори о положају омладинских, студентских позоришта, глумаца у региону, као и о начину финансирарња, потенцијалној сарадњи. Колега Душан Матејић водиће радионицу за аматере и професионалне глумце који желе да сазнају нешто више о унутрашњем доживљају глумца. Како се Мишар налази на сеоском подручју, окружен природом, организоваћемо и еколошку радионицу за најмлађе како би кроз театар подгили свест о значају очувања животне средине.
Студентска селекција:
Независна продукција, БиХ (Република Српска) - "ПОРОДИЧНЕ ПРИЧЕ", режија: Драган Ђедовић; Позоришна трупа "ЛЕТ", Београд, Србија - "МАМУ Ј* КО ЈЕ ПРВИ ПОЧЕО", режија: Миља Мазарак; ТЕАКТЕР студио у копродукцији са Театром КУМАНОВО, Северна Македонија - "ДРАГА ЈЕЛЕНА СЕРГЕЈЕВНА" , режија: Кети Дончевска Илик

Главни програм
фестивала:
Омладинска сцена позоришта "Јанко Веселиновић", Богатић, Србија - ауторски пројекат "ХАЈДЕ ДА НЕ ЖМУРИМО", режија: Ивана Терзић; Драмски студио "Празан простор", Подгорица, Црна Гора - "ЉУБАВ И НАСИЉЕ"; Позоришна трупа "Држ' не дај", Нови Сад, Србија - "ПОВУЦИ ПОТЕГНИ", режија: Маја Гргић; Академско позориште СКЦ Крагујевац, Србија - "ТОТОВИ", режија: Костадин Стојадинов; Академско позориште СКЦ Ниш, Србија - "МАМИН ДАШАК У СВЕМИРУ" - режија: Душан Матејић.

Представа у част награђених:
Универзитет Синергија - Факултет драмских и филмских умјетности, Бијељина, БиХ (Република Српска) - В. Шекспир "САН ЛЕТЊЕ НОЋИ"

М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa