Инфо

23. јануар 2020.23. јан 2020.
Два значајна признања шабачким извиђачима
ИЗВИЂАЧИ

Два значајна признања шабачким извиђачима

Међу ветеранима који су организацији дали највише су и Мића Станимировић и Стеван Стојановић, који су на предлог шабачких извиђача, од старешинства СИС, проглашени за “Заслужне чланове Савеза”, и добили Плакету, највеће извиђачко признање
Извиђачи Шапца већ годинама, завршавају сваку годину анализом годишњег рада и остварених резултата, који служе као путоказ за наредну годину. У овој годишњој анализи учествују углавном старији чланови који су и планери, руководиоци и извршитељи плана активности.
Ове године била су посебно два разлога да овакав састанак буде и весео и интересантан – све хвале вредан. Овогодишњи састанак у Дому извиђача отворио је старешина одреда “Вера Благојевић” који је такође имао разлога да буде задовољан радом одреда. Он је са посебним задовољством поздравио све присутне, посебно ветеране, којима се захвалио на одзиву да присуствују, а онда је у основним цртама изнео годишњи рад одреда и резултате, углавном све позитивно. Сава Дервишевић је нагласио да је задовољан постигнутим резултатима у доста отежаним условима. Такав однос према организацији резултирао је на крају године добијањем ленте “Одред орлова”, за 2019. годину. Током године било је доста и других признања одреду и појединцима, који поменути на овај начин стимулативно делују на млађе чланове за још већу активност.
Овај свечани састанак заједнички су организовали одреди “Вера Благојевић” и одред поречана “Савски чивијаши”. Скуп је био веома садржајан и забаван, јер је присуствовао већи број брђана – ветерана.
Шабац је био веома познат извиђачки центар у Србији, а посебно по бројним великим извиђачким акцијама на нивоу Србије. Све то до сада резултирало је да Шабац има у своје време председника извиђача Југославије. То је био Веља Милошевић, који је и у два мандата био председник Савеза извиђача Србије. Други председник Савеза извиђача Србије из Шапца је садашњи председник Пера Трајковић. Све то је признање Шапчанима за допринос развоју извиђаштва у Србији. Извиђаштво у Србији траје од 1950. године и Шабац у њему. Ова два признања Шапчанима “зарађена” су када су Шапчани били домаћини великих извиђачких акција републичког нивоа, међу којима су 100 година извиђаштва у Србији, “извиђачки строј”, учешће на свим републичким поречанским пловидбама и више стручних акција.
За сва напред наведена достигнућа у извиђачкој организацији заслужни су сви чланови, брђани и ветерани највише.
Међу ветеранима који су организацији дали највише су и Мића Станимировић и Стеван Стојановић, који су на предлог шабачких извиђача, од старешинства СИС, проглашени за “Заслужне чланове Савеза”, и добили Плакету, највеће извиђачко признање.
Ово признање лауреатима на свечаности уручио је председник СИС Пера Трајковић у Дому изувиђача, уз честитику свих присутних. Ова признања, наглашено је да су и као подстицај за све млађе који долазе. На признањима се захвалио С. Стојановић. Оваква признања ретко се у Савезу додељују.
С.Стојановић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa