Инфо

5. март 2020.5. мар 2020.
Организован семинар “Шабачки пчелар“
У ОРГАНИЗАЦИЈИ ОДЕЉЕЊА ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ ГРАДА
ШАПЦА И УДРУЖЕЊА И ДРУШТАВА ЗА ПРОИЗВОДЊУ МЕДА

Организован семинар “Шабачки пчелар“

Друштва и удружења пчелара са територије града Шапца организовали су, уз помоћ града и Одељења за пољопривреду, семинар под називом “Шабачки пчелар“ у Шабачком позоришту.
На овом семинару, пчелари су се упознали са радом Савеза пчеларских организација Србије, али и са темама у пчеларењу као што су нове методе, значај исхране у преживљавању пчелиње заједнице као и са проблемима у извозу меда.
Поздрављајући присутне пчеларе из нашег града, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је рекао су они највећи произвођачи меда у Србији.
- У Шапцу тренутно имамо 27.000 кошница, више од 300 пчелара који раде у пет удружења, који прозведу на годишњем нивоу више од 300 тоне меда, и обрну више од милион евра. То је озбиљна производња и избиљан бизнис. Ми смо као град били ту да помогнемо када су се неки предомишљали да ли да у тај посао уђу или не. Оне који су били мали, охрабривали смо да порасту, и ево сада смо стигли до тога да смо највећи произвођачи - рекао је градоначелник.
Град Шабац је на време препознао потребу пчелара у умео је да им помогне. Издавања из буџета града су се на годишњем нивоу кретала и до пет милиона динара, а велики број пчелара је производњу меда из хобија подигао на пословни ниво.
Члан Извршног одбора Савеза пчеларских организација Србије Бранко Мијић рекао је да су семинари изузетно важни за едукацију пчелара.
- Свако удружење организује предавања на на којима пчелари имају прилику да сазнају и да науче нешто ново, али сада се створила потреба да организујемо и један овако велики семинар. Надам се да је овај семинар само први у низу који ћемо организовати у наредном периоду, са идејом да временом имамо и регионални скуп пчелара - додао је Мијић.
Председник СПОС-а Родољуб Живадиновић, предавач на семинару, истакао је као веома важну ствар завршетак изградње сопственог погона за прикупљање и пласман меда.
- Привели смо крају посао којим смо се бавили четири године, а то је градња сопственог погона за прикупљање и пласман меда наших чланова у Рачи на више од 1.500 квадратних метара. Овај погон је један од најмодернијих у региону. Отварање погона је заказано за 27. март - рекао је Живадиновић.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa