Инфо

9. април 2020.9. апр 2020.
КРИВИНА У ОГЛЕДАЛУ

Незванично!

У ванредним стањима, а ово је многима од нас већ четврто, незваничне информације и трка за сензацијом су озбиљан проблем. Нарочито ако се демантују.
Нама се, међутим, десило да нам саопштењима спочитавају Мачвански округ и Министарство одбране, због званичних информација које смо објављивали у протеклом периоду. Говорим у име својих, локалних, колега који раде за наше шабачке медије. Ниједну непроверену информацију нисмо објавили. Све информације које смо објављивали биле су званичне, а онда је из Мачванског округа стигло саопштење о “појединим локалним медијима” који су пренели лажне информације. Које смо ми те лажне информације пренели волео бих да видим. Преносимо само изјаве званичника и званичне информације. Још нам се и прети да је у време ванредног стања кривично дело ширење лажних вести и изазивање панике. Ја бих питао Мачвански округ да ли је изазивање панике објавити незваничну информацију да је у Шапцу истовремено једна особа заражена коронавирусом и преминула од њега? Ту информацију смо, мање више, сви у граду знали 24 сата пре него што је званично објављена, али ниједан шабачки медиј је није објавио. Објавио ју је један београдски дневни лист. Зато је ту вест, и званичну и незваничну, демантовао лично председник Србије. Исти тај лист је објавио вест, такође незваничну, да је у Шапцу заражен полицијски инспектор и да је животно угрожен са све детаљима о висини температуре коју има. И шта се десило? Човек је лично демантовао да је животно угрожен, написао је да је добро и да већ десет година није инспектор полиције. Овим поводом се Мачвански округ није обратио саопштењем, а то су једина два случаја ширења лажних вести и изазивања панике у округу за које знамо.
Лажна вест није да је Војска Србије откачила Шабац. Истина је и то, онако, баш поштено. Није ни изазивање панике, јер је град обезбедио алтернативни смештај о свом трошку. Не дао Бог да је град Шабац тражио нешто више од своје државе, на пример, неки респиратор. Да ли ће и Шабац добити неки респиратор? Надам се да никоме неће бити потребан. И онда Министарство одбране брани себе, а напада Шабац. Ниједну ружну реч нико из града није рекао нити војсци, нити Министарству одбране. Само су рекли да су негативно одговорили на њихов захтев за 300 кревета. Ниједну једину реч више.
И онда сви они демантују нас који смо пренели изјаву градоначелника. Шта смо то ми новинари скривили, или погрешно написали? Ако се вама то не свиђа, то је већ само ваш проблем. Радимо свој посао, имамо обзира за ситуацију у којој смо се нашли. Нећемо додатно да је погоршавамо објављивањем непроверених и непоузданих информација. Када бисте само знали од кога све и какве информације добијамо, не бисте веровали. И поврх свега тога, ми се позивамо да не дижемо панику.
Знате, када све ово прође, многа питање ће бити постављена. Многе одговорности ће морати да се преиспитају. Много тога бих сада написао, али нећу зато што имамо проблем који превазилази нашу способност да се са њим изборимо тако лако. А, неспособности је на све стране. Прелива, што би рекли у Мачви.
Људи, коронавирус је стигао и у наш град. Више апсолутно немамо право да будемо неодговорни. Уозбиљите се. Урадите шта треба уместо да се додворавате Централној отаџбинској управи. То што је вама наметнуто да се један једини човек бори да сви ми преживимо ово што нас је задесило је ваше лудило у којем не морамо сви ми да учествујемо. Ваљда је важније да обезбедимо простор за наше суграђане где ће моћи да буду смештени од тога да се ОН бори натчовечанским снагама. Ваљда је важније тестирати човека ко се јави са симптомима Ковида-19, него га послати кући да се лечи топлим напицима, а онда трчати пред камере и сликати се. Уразумите се више и почните више да волите свој град и људе око себе од своје странке и једног човека.
Живи и здрави били.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa