Инфо

25. јун 2020.25. јун 2020.
У Малом зворнику, Зворнику и Љубовији ванредно
Поплаве

У Малом зворнику, Зворнику и Љубовији ванредно

Општински штаб је у понедељак 22. јуна, прогласио ванредну ситуацију, због угрожености од поплава услед падавина које су условиле бујање водотокова и изливања појединих притока Дрине. Најкритичнија ситуација је на подручју Доње Трешњице, дела Радаља, у насељима Живановићи и Станковићи и у појединим деловима Доње Борине и Брасине
Владан Красавац, командант Окружног штаба за ванредне ситуације и начелник Мачванског управног округа обишао је у уторак 23. јуна, општине Мали Зворник и Љубовија, које су услед обилних падавина претрпеле значајну материјалну штету.
Начелник Владан Красавац је заједно са председником општине Мали Зворник Зораном Јевтићем обишао најугроженије локације.Општински штаб је у понедељак 22. јуна, прогласио ванредну ситуацију, због угрожености од поплава услед падавина које су условиле бујање водотокова и изливања појединих притока Дрине. Најкритичнија ситуација је на подручју Доње Трешњице, дела Радаља, у насељима Живановићи и Станковићи и у појединим деловима Доње Борине и Брасине.
У горњем делу општине Мали Зворник, у месним заједницама узводно од Хидро електране “Зворник” у прекиду је снабдевање електричном енергијом.
Саобраћај је у прекиду у месту Црнч, на граници општине Мали Зворник према Љубовији и у Доњој Трешњици, због изливања трешњичке реке. Ниво реке Дрине је у сталном порасту.
Све службе у општини Мали Зворник су приправне за пружање помоћи грађанима,а мобилне екипе обилазе месне заједнице и помажу становништву. Штаб за ванредне ситуације је због свеукупне ситуације донео одлуку о обустави наставе у школама и ПУ “Црвенкапа”. У Општинској управи Мали Зворник уведено је целодневно дежурство. Општински штаб за ванредне ситуације позвао је грађане да се у случају потребе обрате за помоћ на број телефона 015/ 471 -300.
На локалном путу Амајић-Доња Трешњица дошло је до прекида пута јер је вода у великој мери оштетила мост.Очекује се да се проблем реши уз помоћ Војске, која ће допремити и поставити монтажни мост.
Настављајући обилазак поплављених подручја Владан Красавац је боравио у општини Љубовија и са председником општине Милованом Ковачевићем обишао угрожено подручје.
Под водом се налази преко 600 кућа,а услед пораста нивоа реке Љубовиђе дошло је до значајног оштећења мостова преко Љубовиђе. Мост у насељу код аутобуске станице је тешко оштећен и неупотребљив .Мост на државном путу Iб реда број 28 Мали Зворник-Љубовија-Рогачица је под налетом водене стихије срушен, па је овај путни правац затворен за саобраћај.
Велики број села у љубовијској општини је одсечено од света, јер су бујице однеле путеве, а тренутно је угрожено преко 70 домаћинстава .
У Љубовији је одржана и седница Републичког штаба за ванредне ситуације,којој су присуствовали Министар МУП-а Небојша Стефановић,начелник Мачванског управног округа Владан Красавац, представници Сектора за ванредне ситуације,ЈП“Србија воде”, Републичког хидрометереолошког завода и локалне самоуправе. Донети су закључци да се одмах започне са санацијом настале штете и обезбеди мост који је урушен услед бујице. Припадници жандармерије су се укључили у санацију поплављених објеката и пружање помоћи грађанима. Приступиће се решавању проблема водоснабдевања, као и санирање електо мреже која је такође значајно оштећена. Држава Србија ће уложити напор да се што пре санира настала штета.
Ситуација у угроженим подручјима се непрекидно прати.
Кабинет начелника Владана Красавца

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa