Инфо

2. јул 2020.2. јул 2020.
Monilia laxa
НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ БОЛЕСТИ КОШТИЧАВОГ ВОЋА

Monilia laxa

Ово је оболење које се може јавити и у веома негованим и одржаваним воћњацима, и веома мале грешке у одржавању могу ову патогену гљиву активирати уз помоћ агрометереолошких услова, те довести до појаве болести и смањења приноса у засадима чак и до 50%
У Мачванском региону доста је површина под коштичавим воћем. Монилиа лаџа је једна од најучесталијих и најопаснијих гљивичних болести посебно изражена и опасна код коштичавог воћа. Долази период њене активације и инфекције ( висока влажност сада, као и хладније време баш када је био период цветања).

Ово је оболење које се може јавити и у веома негованим и одржаваним воћњацима, и веома мале грешке у одржавању могу ову патогену гљиву активирати уз помоћ агрометереолошких услова, те довести до појаве болести и смањења приноса у засадима чак и до 50%.

Гљива презимљава у виду мицелије у рак-ранама и у мумифицираним плодовима који остају у крошњи из претходне вегетације. Зато стручњаци ПССС Шабац нарочито увек стављају акценат на хигијену засада коју је важно спроводити након вегетације, улажења биљака у период мировања. До инфекције у засадима, може доћи у време цветања када бивају заражени цветови, гране и гранчице коштичавог воћа, И управо у овој фази је најнеопходније вршити хемијску заштиту и то регистрованим фунгицидима као активном материјом боскалид +пираклостробин. Ове две активне материје се допуњују, блокирају стварње енергије патогене гљиве , свака на другом месту, блокирају клијање спора, раст мицелија те спорулацију. Предност комбинације ових активних материја је кратка каренца. Средство се примењује у концентрацији 0,056-0,075 %. Плодови могу бити заражени од заметања до бербе, и даље током транспорта и чувања у складиштима. Механичке повреде, као и пукотине настале од штетних инсеката су улазна места за ширење болести.
Први симптоми су у виду мрких пега на плоду, које се шире захватајући све већу површину, месо плода трули. Такви плодови се суше и мумифицирају, остају на крошњи или опадају на земљу.

Током ове вегетације, период сазревања плодова у засадима трешања и вишања пратило је кишовито време што је повољно утицало на развој проузроковача трулежи тако да је у засадима присуство овог патогена извесно, а њихов интензитет зависи од претходно спроведених мера заштите.

Заштита од проузроковача трулежи се изводи применом агротехничких и хемијских мера заштите.
Агротехничке мере: подизање воћњака на оцедитим теренима а правац редова постављати према доминантним ветровима, уклањање и уништавње мумифицираних плодова, орезивање заражених грана и гранчица.
У хемијске мере заштите спада примена регистрованих фунгицида током цветања уколико су повољни услови за развој патогена и примена фунгицида у периоду сазревања плодова. Препорука је користити само регистроване фунгициде као и веома водити рачуна о заштити животне средине, саме људске популације тако што поштовати каренце примењених препарата.
Дипл. инж. Славица Максимовић, ПССС Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa