Инфо

24. децембар 2020.24. дец 2020.
КАПИТАЛНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ СУ ПРИОРИТЕТ
УСВОЈЕН БУЏЕТ ОПШТИНЕ КОЦЕЉЕВА ЗА 2021. ГОДИНУ

КАПИТАЛНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ СУ ПРИОРИТЕТ

Према усвојеном предлогу одлуке о буџету за 2021. годину у општинску касу ће се слити више од 362, док ће се из ње потрошити преко 398 милиона динара
Дефицит у коцељевачком буџету за наредну годину пројектован је на скоро 36 милиона динара. Међутим, овај мањак биће покривен пренетим неутрошеним средствима из текуће године.

Према усвојеном предлогу одлуке о буџету за 2021. годину у општинску касу ће се слити више од 362, док ће се из ње потрошити преко 398 милиона динара.

Дискутујући на тему предлога буџета на прошлонедељној седници, одборник владајуће већине Јован Сенић изнео је примедбу да одборници нису упознати са тачним распоредом путева и улица који су планирани за изградњу и реконструкцију у делу капиталних инвестиција, као и да би сва средства требало утрошити у току године, рецимо на пројектно планирање, уместо што се одређена неутрошена сума новца сваке године преноси у наредну.

–Када је реч о капиталним инвестицијама у делу реконструкције општинских путева и улица, за које је предвиђено 78 милиона, то је много. Ја знам да ће сваки динар отићи тамо где је предвиђено и где треба, али ми као одборници не знамо тачан распоред тих путева, у који део ће то отићи. Друго, средства која преносимо сваке године по 30-40 милиона динара, ја бих био срећан када би смо сва утрошили за инвестиције у току године. На првом месту за пројектно планирање. Урадити пројекте да будемо спремни ако од некуд дођу паре. Такође, ево трећа година већ се издваја за пијац. Хајде и то да потрошимо и урадимо пројекат- поручио је Сенић.

Одговарајући на коментаре одборника, председник СО-е Коцељева и народни посланик у републичком парламенту Верољуб Матић рекао је да ће питање распореда инвестиција и онога што ће се радити и у области путне инфраструктуре бити јасније дефинисано плановима за инфраструктурне радове, те да би за буџет било превише да иде до тих детаља.

–Што се тиче вишка средстава које имамо у буџету сваке године од 2004-е, наш буџет је позитиван. Наравно да буџет треба да буде уравнотежен и да би било добро да се троши на годишњем нивоу. Међутим, у републичком закону о буџетском систему стоји да буџетски дефицит може бити десет одсто од буџета за ту годину. Толико дозвољава да се иде у минус, без обзира да ли има средстава која нису утрошена у претходној години. И то је нама велика сметња. Ми немамо проблем са нашим буџетом, немамо дуговања, ни један кредит, сервисирамо све потребе које буџет треба да финансира и опет нам остаје пара.

У позицији смо да одређена средства обезбедимо са других адреса за инвестиције и делом наших средстава радимо и градимо. Ипак, што је велико то је и тромо. Држава као држава је сама по себи трома и ово није критика већ дефиниција. Зато је немогуће извлачити појединачне случајеве и примењивати другачије прописе. Мале општине, које паметно располажу са својим буџетом, оне остављају годину, две, три, четири неке паре да би пете могле да уђу у неки велики пројекат заједно са неким другим парама. А најбоље је та средства трошити у развојну страну- објаснио је Матић.

Он је упознао одборнике да је општина успела да добије средства од Министарства за државну управу и локалну самоуправу за изградњу зелене пијаце у Коцељеви, те да се стигло до фазе израде извођачког пројекта. Након тога следи расписивање тендера и избор извођача радова.

–Реч је о 50-ак милиона динара добијених средстава од државе и у овој инвестицији и ми, као општина учествујемо са неких десет посто. Јако сам задовољан што смо то успели да урадимо. Ја не видим ни једну кочницу, али морају да прођу одређене процедуре и већ наредне године ћемо добити један модеран, савремен пијац. Ми смо замислили да то има и вишенаменску улогу. Наравно да ће основна улога бити пијац али да одређена опрема, која тамо буде била, може да се склања и враћа, да буде мобилна како би тај простор по потреби могао да се користи и у друге сврхе. Садашња наша пијаца апсолутно није условна. Почев од санитарног чвора, који не постоји, до свега осталог. Ово ће бити један модеран пијац, за наше услове одличан- закључио је председник локалног парламента и посланик у Народној скупштини Републике Србије. Матић је искористио прилику и разговор на тему буџета општине да упозна одборнике о највећој инвестицији која ће се реализовати у току 2021-е године. Реч је изградњи, реконструкцији и проширењу вртића. Он је подсетио да је ПУ “Полетарац” једна од најбољих установа по функционисању и организацији као и резултатима и да то није само његова лична оцена већ суд надлежних републичких инспекција које контролишу рад обданишта.

Имамо већу тражњу за коришћење објекта него што имамо места, капацитета. Део објекта који је рађен 2010-е године је зидан али је већи део вртића монтажног карактера, а такви објекти имају свој век трајања. Наш вртић изгледа прилично лепо. Међутим, он је лепо сређен, офарбан, одржаван, али је у суштини труо. И то је један од разлога због којег је неопходно да се он гради. Ових дана изабран је извођач радова, уговор о изградњи је потписан и наредних дана треба из Канцеларије за јавна улагања Републике Србије да се пребаци 300 милиона динара за ову инвестицију. То су за нас огромне паре и они финансирају објекат у целости. Надам се да ће нови вртић бити спреман већ од септембра да прими све заинтересоване, да се не само укину листе чекања, већ да имамо и вишка места- изјавио је Матић и додао да су корисници обданишта најмлађи становници општине те да је важно да имају најбоље услове.


У дискусију на тему буџета укључио се и председник општине Душан Илинчић. Он је, одговарајући на сугестију одборника да је важно имати спремне пројекте, подсетио на низ инвестиција која су спремно дочекане у локалној самоуправи.

–Ту је фискултурна сала у Доњем Црниљеву за коју је пројекат урађен са наше стране. Исто важи и за фискултурну салу у Каменици. Ту је и пројекат изградње резервоара за воду у Свилеуви од скоро хиљаду кубних метара, такође урађен са наше стране. То је само део онога што је урађено у претходном периоду- рекао је Илинчић.

Он је том приликом оценио да је буџет планиран реално, те да је стабилан и без изненађења, што је велика ствар за сигурност свих грађана у општини.



–Али, морамо се осврнути на капиталне ствари и на позицију у којој се Коцељева тренутно налази, а није се налазила никада раније. Свесни сте чињенице да се раде капиталне ствари у континуитету и да су пројекти вишемилионски. Ако узмемо само објекат у Каменици, обнова школе и изградња фискултурне сале, који су коштали преко 120 милиона динара. Па резервоар чија је вредност преко 60 милиона. Сала у Доњем Црниљеву више од 30 милиона. Ако узмемо у обзир регулисање Тамнаве и све радове за који су такође утрошени вишемилионски износи. И, ако имамо у виду да су нас затицале разне потешкоће, од поплава до пандемије, имали смо тешке тренутке и велике издатке што се тиче функционисања локалне самоуправе, онда је јасно да се налазимо у периоду интензивног развоја. А то није дошло само од себе. И у тренутку када се читав свет бори са пандемијом, ми смо орјентисани на изградњу и инвестиције. Овакав тренд ћемо наставити и инсистираћемо на капиталним инвестицијама- поручио је Илинчић и додао да је Коцељева једна од 20 општина у Србији која је ушла у пројекат изградње зелене пијаце као и да локална самоуправа учествује у реализацији овог пројекта само кроз израду идејног решења и решења за извођење.

–Дакле, учествујемо са једним малим делом и морали смо да будемо спремни у сваком тренутку. Ово је снага Коцељеве коју морамо да користимо и да сву енергију у то усмеримо. Ово су тренуци када ми можемо да урадимо доста, када имамо контакте и можемо да урадимо доста за наше место. И треба то искористити за капиталне ствари- закључио је председник коцељевачке општине за скупштинском говорницом.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa