Инфо

20. мај 2021.20. мај 2021.
Лазиним стопама знања
Месец мај у знаку „Лазине” школе

Лазиним стопама знања

Захваљујући Лазином неизбрисивом значају у српској књижевности и медицини с поносом истичемо да се Школа дичи што носи његово славно име. Водећи се паролом да се у „Лазину” не иде на посао, већ у школу, наставници често истичу да је школа, заправо, њихов други дом
У ОШ „Лаза К. Лазаревић” у Шапцу месец мај посвећен је јубилеју којим се обележава сто седамдесет година од рођења поменутог великана. Захваљујући Лазином неизбрисивом значају у српској књижевности и медицини с поносом истичемо да се Школа дичи што носи његово славно име.
Тренутна епидемиолошка ситуација и околности нису спречиле вредне наставнике и ученике да мај месец, сада већ по традицији, посвете обележавању Лазине недеље и Дана школе. Ни ове године није изостала маштовитост којом ће се, засигурно, створити лепе успомене. Водећи се паролом да се у „Лазину” не иде на посао, већ у школу, наставници често истичу да је школа, заправо, њихов други дом.
У овом дому знања и колегијалности, којег пре свега чине његови ученици, промовишу се све оне вредности по којима је и велики Лаза био препознатљив: хуманост, човечност, уметност, образованост и племенитост.
Трагом Лазиних стопа, а њему у част, приређене су различите активности које су јако дуго и студиозно спремане како би сви пријатељи школе могли да уживају у богатом програму током Лазине недеље. Прва активност промовисала је ликовну уметност, фотографију и различите технике које су створене захваљујући таленту ученика Школе. У Галерији културног центра у Шапцу, у петак, 14. маја, отворена је изложба дечјих радова, а позитивни коментари посетилаца сведоче о квалитету исте. Захваљујући иницијативи наставнице Тање Павловић и Актива наставника ликовне културе „Лазине” школе, те вечери и идућа два дана, колико је изложба трајала, ученици виших разреда били су у прилици да на креативан начин прикажу своје радове у којима је представљен њихов поглед на уметност и необичан свет из маште. Поред изложених радова ученика, сви посетиоци могли су да уживају у пријатним нотама виолине коју је свирала талентована ученица Tина Марјановић.
Поред ликовне, није занемарена ни уметност речи. Овогодишњи литерарни конкурс носио је назив „То је наш Лаза”. Ученици виших и нижих разреда писали су радове који говоре о утицају Лазе Лазаревића на образовање. Представаљен је и њихов доживљај школе у односу на оно по чему је она препознатљива, као и занимљива искуства из школске клупе. Парк другарства и двориште школе улепшала је још једна активност у оквиру Лазине недеље – склапање Лазиног лика помоћу сто двадесет картона који је приказан у виду мозаика. Дрон је том приликом забележио дечју полетност која је додатно оплемењена шареним балонима који су за циљ имали слање јасне поруке – Другарство је темељ наше Школе, а што је у одличном споју са називом петнаестог по реду часописа „Дечја посла” који је, такође, премијерно објављен током Лазиних дана, а чија је уредница наставница географије Наташа Поповић.
Централна свечаност обележавања Дана школе уприличена је у просторијама и дворишту ОШ „Лаза К. Лазаревић” двадесетог маја. Овим поводом сви пријатељи школе и уважени гости имали су прилику да виде неколико кратких филмова о школи који су урађени према идеји наставнице српског језика Сање Павковић Дошен, а монтирани од стране Светислава Предића, наставника енглеског језика, и Дарка Влајковића, наставника информатике.
У сјајној и подстицајној атмосфери, у којој је труд и ентузијазам ученика и наставника био више од речи и игре, настали су снимци на тему легендарних сцена из филма Лајање на звезде који је рађен према књизи Милована Витезовића. Важно је напоменути да је процес стварања ових видео-записа био изузетно дуг, те да су се ученици у оквиру своје драмске секције скоро две године вредно спремали овај материјал и да их ни епидемиолошка ситуација ни стално одлагање нису спречили да их премијерно прикажу на Дану школе и своја искуства о глуми и изазовима с којима су се сретали дочарају присутнима. Поред ученика, у овом сјајном изазову опробали су се и наставници и директор школе. За време настајања филма у којем су глумили наставници и директор, смех је био главно оружје за настајање сјајних кадрова који ће се препричавати.
Како би се све активности зачиниле песмом и плесом, свечано је отворена и летња учионица школе, а том приликом снимљен је спот за песму За милион година у којем су учествовали наставници и ученици Лазине школе. Поруком наведене песме, која истиче међусобно подржавање, толеранцију, бригу, љубав и пажњу, свечано је завршена Лазина недеља, а са нестрпљенем се очекује и традиционална изложба кућних љубимаца у организацији наставнице биологије Маријане Радаковић која ће, ове године, бити онлајн.
Професор српског језика Никола Танасић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa