Инфо

20. мај 2021.20. мај 2021.
Рана дијагноза, већа шанса за излечење
Од 14. до 21.маја пролећна Европска недеља тестирања на ХИВ и хепатитисе

Рана дијагноза, већа шанса за излечење

„Циљ је подићи свест о потреби тестирања из тог разлога што хепатитис Б, а нарочито хепатитис Ц могу да буду асимптоматски. Потребно је сазнати свој статус због раног започињања терапије. То су сада болести које су излечиве, ако се уоче у раној фази“, каже прим. др Софранић
Поводом Европске пролећне недеље тестирања на ХИВ и хепатитисе, Завод за јавно здравље Шабац у периоду од 14. до 21. маја, у својим просторијама организује добровољно тестирање сваког дана од 8-14 часова. По речима прим. др Небојше Софранића, спец. епидемиологије, на тестирање треба да дођу сви они који су имали ризичан контакт, или из било ког другог разлога желе да сазнају свој статус.

Српска статистика
Институт за јавно здравље Др. Милан Јовановић Батут у децембру 2020. је објавио податке према којима у Србији 2.843 особе живе са ХИВ-ом, а процењује се да још око четиристо не зна да је позитивно. Од јануара па до новембра прошле године у Србији је забележено педесет пет нових случајева, од чега је у чак педесет и четири до заразе дошло сексуалним путем. Како из института наводе, у нашој земљи се два од три случаја дијагностикују тек када је имунолошки систем већ нарушен.


Саветовалиште ради током целе године
-Циљ је подићи свест о потреби тестирања из тог разлога што хепатитис Б, а нарочито хепатитис Ц могу да буду асимптоматски. Потребно је сазнати свој статус због раног започињања терапије. То су сада болести које су излечиве, ако се уоче у раној фази- каже прим. др Софранић, и наводи да у оквиру ЗЗЈЗ Шабац постоји Саветовалиште које ради током целе године, и у оквиру којег је у првом кварталу тестирана само једна особа.
-Током године обично буде око сто људи на тестирању, међутим због епидемије Ковида затворене су многе здравствене установе, па је због тога и мали број тестираних. Што се тиче особа које се тестирају на хепатитис Б и Ц у оквиру трансфузије, највише позитивних случајева смо имали у оквиру амбулантних и болничких пацијената, док је у случају трудница, само једна од 1.104 била позитивна на хепатитис Б- истакао је прим. др Софранић.

Доктор Софранић: Млађа популација веома едукована када су ове теме у питању, а коришћење овог знања у пракси је ствар личне одговорности сваког појединца


Мањи број регистрованих случајева због Короне, али и вакцине
Током 2020. године, у ЗЈЗЗ Шабац, приликом тестирања је регистровано три случаја хепатитиса. То је значајно смањење у односу на период од раније, али наш саговорник разлог томе види у специфичној “ковид ситуацији”, али и вакцинацији против хепатитиса Б која се континуирано спроводи од 2006. године. Када је реч о ХИВ-у, лане је регистровано једно обољење и једна асимптоматска инфекција.
-Од 1998. године је почела да се примењује антивирусна терапија против ХИВ-а, а од 2008. је евидентиран пад стопе смртности од овог вируса. За хепатитис Ц постоје нови лекови, док се вакцинација против хепатитиса Б спроводи у назад 15 година. Сви млађи од 1994. годишта су вакцинисани. Значај ове вакцине је огроман, јер је реч о најзаразнијем обољењу из спектра ових обољења, сто пута заразнијем од ХИВ-а, и њоме се вакцинишу све категорије становништва, од тек рођених беба до особа које су на дијализи или примају инсулинску терапију. За хепатитис Ц немамо вакцине и овде посебан проблем представља, што је болест често асимптоматска и открива се у хроничној фази. Ни за ХИВ још увек нема вакцине, било је покушаја, али нису били успешни. Међутим, с обзиром да су прошле године направљене нове вакцине против Ковида, очекујемо даљи напредак што се тиче истраживања и производње вакцине против ХИВ-а- објашњава прим. др Софранић.

18.мај Светски дан вакцине против ХИВ-а
Светски дан вакцине против ХИВ-а почео је да се обележава од 18. маја 1998. године, годину дана након што је тадашњи председник Америке, Бил Клинтон, говорећи на Морган Стејт универзитету истакао значај проналаска вакцине против ХИВ-а рекавши да ,, само заиста ефективна, превентивна вакцина против ХИВ-а може ограничити или потпуно отклонити опасност од АИДС-а“.


Млађа популација едукована
По речима прим. Др Софранића, у мачванском округу ХИВ се прати кумулативно од 1988, када је забележен први случај. До 2020. забележено је 72 случаја, од чега 24 носиоца ХИВ-а, 31 оболела особа и 17 са смртним исходом. У Шапцу је било 14 носилаца, 14 оболелих и петоро умрлих. Далеко је веће учешће мушког пола код оболелих, него женског.
Старосна структура особа код којих је прошле године установљена нека врста хепатитиса је од 30 до изнад 60 година. Доктор Софранић, са друге стране каже да је млађа популација веома едукована када су ове теме у питању, а да је коришћење тог знања у пракси ствар личне одговорности сваког појединца.
-Ширење хепатитиса и ХИВ-а се може спречити здравим стиловима живота, јачањем имунитета и безбедним сексом. Дуго година се полагало много пажње на едукацију младих и сматрам да они много знају. Сада је ствар чврстине карактера колико ће примењивати, или не оно за шта су едуковани- напомиње прим. Др Небојша Софранић, и додаје да су приликом подучавања младих нараштаја на ову тему имали значајну помоћ организације “Дуга”, партнера посвећеног раду са осетљивим групама.
Милица Жугић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa