Инфо

3. јун 2021.3. јун 2021.
Стручна пракса - предуслов за квалитетне кадрове
АКАДЕМИЈА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА ШАБАЦ ОДСЕК ЗА МЕДИЦИНСКЕ И ПОСЛОВНО-ТЕХНОЛОШКЕ СТУДИЈЕ

Стручна пракса - предуслов за квалитетне кадрове

Велики број младих је изашао из света формалног образовања и жели да се запосли, али недостаје им оно што је послодавцима најважније – практично искуство. Зато је потребно да се послодавци у сарадњи са образовним институцијама активније укључе у организовање стручне праксе и искористе прилику да се још током формалног образовања формира адекватан кадар
Већ годинама је присутан несклад између доступних вештина дипломаца и потреба послодаваца на тржишту рада. Велики број младих је изашао из света формалног образовања и жели да се запосли, али недостаје им оно што је послодавцима најважније – практично искуство. Зато је потребно да се послодавци у сарадњи са образовним институцијама активније укључе у организовање стручне праксе и искористе прилику да се још током формалног образовања формира адекватан кадар. „ Teoria sine praxis sicut rota sine axis “, рекао је чувени Протагора, односно да је теорија без праксе као точак без осовине. Организовање стручне праксе је обострано корисно, како за високошколске установе и њихове студенте који на тај начин праве прве кораке на тржишту рада, тако и за послодавце за које је то један од модела регрутације младих, талентованих људи, али и могућност да растерете своје запослене у оперативним, а мање захтевним пословима. Уједно и само друштво профитира јер се креира атрактивнија будућа радна снага. Не треба занемарити ни то да су млади пуни енергије, ентузијазма и оптимизма и често представљају освежење и подижу атмосферу на послу, што може да прија остатку тима и да унесе позитивну промену у радну свакодневицу – каже спец. фарм. Роланд Антонић, руководилац студијског програма Фармација, Одсека за медицинске и пословно-технолошке студије, Академије струковних студија Шабац.
-Висок квалитет наставног процеса на Одсеку за медицинске и пословно-технолошке студије, остварује се кроз интерактивност наставе, проблем оријентисану наставу са примерима из праксе, са посебним акцентом на реализацију практичне наставе (лабораторијских и практичних вежби) и стручне праксе. За потребе реализације стручне праксе на свих 8 студијских програма (Фармација, Здравствена нега, Информационе технологије, Прехрамбена технологија, Заштита животне средине, Економија, Инжењерски менаџмент и Гастрономија) Одсек има потписане уговоре о сарадњи са више стотина државних и приватних институција, установа и предузећа, што значајно доприноси квалитету наставе и постизању циљева сваког студијског програма, односно постизању предвиђених компетенција дипломаца. Наши студенти током школовања стичу неопходна теоријска и богата практична знања и вештине за обављање своје професије, односно способни су да по пријему на радно место, ефикасно, брзо и поуздано прихвате одговорност за поверени посао, да на послу самостално или у тиму, дају свој пуни допринос – наводи Антонић, и објашњава:
-Студијски програм Фармација има јасно дефинисане циљеве који укупно воде формирању добро обучених струковних фармацеута, са потребним стручним знањем и одређеним компетенцијама у области фармације, здравства, социјалне заштите и привреде. Усвајањем предвиђених теоретских и практичних знања и реализацијом стручне праксе студент се оспособљава за сложене задатке, како у самосталном раду, тако и у оквиру тимова са другим фармацеутским радницима приликом пружања фармацеутских и здравствених услуга, за рад у јавној апотеци и болничкој апотеци, галенској, контролно-аналитичкој и другим лабораторијама, у области фармацеутске здравствене заштите и клиничке фармације, фармацеутској, козметичкој и сличним индустријама, велетрговини, маркетингу и другим сегментима фармацеутског сектора.
Током трогодишњег школовања студенти Фармације имају 480 часова стручне праксе, која се реализује у наставним базама, инстутуцијама и установама фармацеутског и здравственог сектора са којима Одсек има изузетно успешну сарадњу, као што су ЗУ Апотека Мелиса, ЗУ Апотека Јулифарм, Веледрогерија ЛИН, Општа Болница Др Лаза К. Лазаревић Шабац, Дом здравља Др Драга Љочић Шабац, Хемофарм АД Шабац, Агенција за лекове и медицинска средства Србије, као и велики број јавних апотека ван подручја самог града Шапца – истакао је Антонић и додао:
И у овим ванредним и специфичним околностима, у време пандемије ЦОВИД19 инфекције, успели смо да организујемо и реализујемо стручну праксу на студијском програму Фармација уз поштовање свих епидемиолошких препорука и мера заштите. Стручна пракса је успешно реализована пре свега захваљујући разумевању, колегијалности и професионализму руководства и свих запослених у ЗУ Апотека Мелиса, ЗУ Апотека Јулифарм и Веледрогерији Лин, који су и у овим тешким временима отворили врата својих установа за наше студенте, издвојили своје драгоцено време и уложили огроман труд у раду са њима, на чему им се свесрдно захваљујем.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa