3. jun 2021.3. jun 2021.
Stručna praksa - preduslov za kvalitetne kadrove
AKADEMIJA STRUKOVNIH STUDIJA ŠABAC ODSEK ZA MEDICINSKE I POSLOVNO-TEHNOLOŠKE STUDIJE

Stručna praksa - preduslov za kvalitetne kadrove

Veliki broj mladih je izašao iz sveta formalnog obrazovanja i želi da se zaposli, ali nedostaje im ono što je poslodavcima najvažnije – praktično iskustvo. Zato je potrebno da se poslodavci u saradnji sa obrazovnim institucijama aktivnije uključe u organizovanje stručne prakse i iskoriste priliku da se još tokom formalnog obrazovanja formira adekvatan kadar
Već godinama je prisutan nesklad između dostupnih veština diplomaca i potreba poslodavaca na tržištu rada. Veliki broj mladih je izašao iz sveta formalnog obrazovanja i želi da se zaposli, ali nedostaje im ono što je poslodavcima najvažnije – praktično iskustvo. Zato je potrebno da se poslodavci u saradnji sa obrazovnim institucijama aktivnije uključe u organizovanje stručne prakse i iskoriste priliku da se još tokom formalnog obrazovanja formira adekvatan kadar. „ Teoria sine praxis sicut rota sine axis “, rekao je čuveni Protagora, odnosno da je teorija bez prakse kao točak bez osovine. Organizovanje stručne prakse je obostrano korisno, kako za visokoškolske ustanove i njihove studente koji na taj način prave prve korake na tržištu rada, tako i za poslodavce za koje je to jedan od modela regrutacije mladih, talentovanih ljudi, ali i mogućnost da rasterete svoje zaposlene u operativnim, a manje zahtevnim poslovima. Ujedno i samo društvo profitira jer se kreira atraktivnija buduća radna snaga. Ne treba zanemariti ni to da su mladi puni energije, entuzijazma i optimizma i često predstavljaju osveženje i podižu atmosferu na poslu, što može da prija ostatku tima i da unese pozitivnu promenu u radnu svakodnevicu – kaže spec. farm. Roland Antonić, rukovodilac studijskog programa Farmacija, Odseka za medicinske i poslovno-tehnološke studije, Akademije strukovnih studija Šabac.
-Visok kvalitet nastavnog procesa na Odseku za medicinske i poslovno-tehnološke studije, ostvaruje se kroz interaktivnost nastave, problem orijentisanu nastavu sa primerima iz prakse, sa posebnim akcentom na realizaciju praktične nastave (laboratorijskih i praktičnih vežbi) i stručne prakse. Za potrebe realizacije stručne prakse na svih 8 studijskih programa (Farmacija, Zdravstvena nega, Informacione tehnologije, Prehrambena tehnologija, Zaštita životne sredine, Ekonomija, Inženjerski menadžment i Gastronomija) Odsek ima potpisane ugovore o saradnji sa više stotina državnih i privatnih institucija, ustanova i preduzeća, što značajno doprinosi kvalitetu nastave i postizanju ciljeva svakog studijskog programa, odnosno postizanju predviđenih kompetencija diplomaca. Naši studenti tokom školovanja stiču neophodna teorijska i bogata praktična znanja i veštine za obavljanje svoje profesije, odnosno sposobni su da po prijemu na radno mesto, efikasno, brzo i pouzdano prihvate odgovornost za povereni posao, da na poslu samostalno ili u timu, daju svoj puni doprinos – navodi Antonić, i objašnjava:
-Studijski program Farmacija ima jasno definisane ciljeve koji ukupno vode formiranju dobro obučenih strukovnih farmaceuta, sa potrebnim stručnim znanjem i određenim kompetencijama u oblasti farmacije, zdravstva, socijalne zaštite i privrede. Usvajanjem predviđenih teoretskih i praktičnih znanja i realizacijom stručne prakse student se osposobljava za složene zadatke, kako u samostalnom radu, tako i u okviru timova sa drugim farmaceutskim radnicima prilikom pružanja farmaceutskih i zdravstvenih usluga, za rad u javnoj apoteci i bolničkoj apoteci, galenskoj, kontrolno-analitičkoj i drugim laboratorijama, u oblasti farmaceutske zdravstvene zaštite i kliničke farmacije, farmaceutskoj, kozmetičkoj i sličnim industrijama, veletrgovini, marketingu i drugim segmentima farmaceutskog sektora.
Tokom trogodišnjeg školovanja studenti Farmacije imaju 480 časova stručne prakse, koja se realizuje u nastavnim bazama, instutucijama i ustanovama farmaceutskog i zdravstvenog sektora sa kojima Odsek ima izuzetno uspešnu saradnju, kao što su ZU Apoteka Melisa, ZU Apoteka Julifarm, Veledrogerija LIN, Opšta Bolnica Dr Laza K. Lazarević Šabac, Dom zdravlja Dr Draga Ljočić Šabac, Hemofarm AD Šabac, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije, kao i veliki broj javnih apoteka van područja samog grada Šapca – istakao je Antonić i dodao:
I u ovim vanrednim i specifičnim okolnostima, u vreme pandemije COVID19 infekcije, uspeli smo da organizujemo i realizujemo stručnu praksu na studijskom programu Farmacija uz poštovanje svih epidemioloških preporuka i mera zaštite. Stručna praksa je uspešno realizovana pre svega zahvaljujući razumevanju, kolegijalnosti i profesionalizmu rukovodstva i svih zaposlenih u ZU Apoteka Melisa, ZU Apoteka Julifarm i Veledrogeriji Lin, koji su i u ovim teškim vremenima otvorili vrata svojih ustanova za naše studente, izdvojili svoje dragoceno vreme i uložili ogroman trud u radu sa njima, na čemu im se svesrdno zahvaljujem.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa