Инфо

12. август 2021.12. авг 2021.
(Фото: geminfo.rs), АЛЕКСАНДАР МИЉКОВИЋ,  ПРОФЕСОР КОНТРАБАСААлександар Миљковић, члан Афричке куће славних спорта и музике

(Фото: geminfo.rs), АЛЕКСАНДАР МИЉКОВИЋ, ПРОФЕСОР КОНТРАБАСААлександар Миљковић, члан Афричке куће славних спорта и музике

Александар Миљковић, члан Афричке куће славних спорта и музике

Свака химна ода емоцијама

Спој професије и љубви даје спортску химну. Није знао ни да је кандидат за пријем. Чланство заједно са мајком родом из нашег краја. Више од 40 химни написао, зарада ни динар. Велики навијач Црвене Звезде уз оца
Музички дар је усађен негде у генетском коду Александра Миљковића, понео га је са првим уздахом, док је за фудбал срце отворио отац Благоје Миљковић. Можда последње поменуто име не значи много млађим генерацијама, радио одавно није медиј у врху популарности, али некада је био први извор информација на свакој локацији. Радио Београд је остајао на скали чим се укључи апарат, а тамо се, међу гласовима чуо и вокал Благоја Миљковића. Истицао се емисијама о пољопривреди, путописима диљем бивше државе и шире, али је једнако колико и свој посао, воле спорт и лоптање.

Дуго ме је мучила дилема којим путем да кренем, да ли музике или спорта. Определио сам се за ово прво, но љубав ка спорту није престала. Драго ми је да сам нашао начин да их објединим


-Тата ме је „заразио“ фудбалом. Као дечак сам упознао све његове познате колеге, био сам уз неке док су се укључивали са стадиона. Уз фудбал и спорт генерално, у срце ми је ушла и Црвена Звезда. Створио сам спону са те две боје и веза је јака и данас – почиње присећање Александар Миљковић, наше горе лист, како би се често говорило.

Ко је Александар Миљковић? Он је професор контрабаса у две музичке школе у Београду, уметник, а од недавно и члан Афричке куће славних спорта и музике. У далеком Фритауну спојена су два сегмента која су обликовала друштво Африке кроз историју у једну инсититуцију. Миљковић је део Куће славних захваљујући свом начину да своје две љубави уједини у један креативни израз, мултипликован, за сада неколико десетина пута.



-Аутор сам више од 40 химни клубова са различитих континената. Музика је мој живот и професија, а спорт хедонизам за душу који ме од када знам за себе испуњава на посебан начин дајући додатну ноту квалитету свакодневице. Све што ме је у спорту испуњавало доносило је креативну енергију коју сам касније претварао у спортске химне. Неке чини само музика, а друге имају и стихове, одлуку доносим током стварања.

Миљковић је рођен у Београду 1975. године. По завршетку средње школе одлази у САД где стиче диплому Interlochen Centar for the Arts. Студије је започео у Европи, дипломирао контрабас на Факултету музичке уметности, а паралелно похађао и Краљевску музички академију у Сткхолму. Постдипломске студије завршио у Саламанки (Шпанија). Био је један од представника студената из Србије на додели Нобелове награде 1999. године.


Прва емитована ускоро ће напунити четрнаест година, а као ни онда, ни данас нема име.

-То је композција без речи, наравно посвећена мојој Звезди, вечитој инспирацији, која нема ни име, а емитована је на мечу Црвена Звезда – ОФК Београд, септембра 2007. године. Кроз контакте које сам стекао уз свог оца понудио сам химну, они су је прихватили.

Црвено-бело срце јако је куцало у ритму звезде, те је Александар компоновао химне за секције мање популарних спортова у оквиру Спортског друштва, а и сам је некада носио дрес са најдражим грбом.

-Фудбал сам волео, али нисам био добар, међутим попут магнета ме је привлачила и кошарка и одлучио сам да се опробам њој. Наравно, желео сам само да тренирам у Звезди. Много боље сам се сналазио на паркету него на трави и дуго ме је мучила дилема којим путем да кренем, да ли музике или спорта. Определио сам се за ово прво, но љубав ка спорту није престала. Драго ми је да сам нашао начин да их објединим. Химне пишем из чисте емоције и до сада нисам зарадио нити један динар за овај вид стваралаштва, то је хоби и љубав.

Увек уз своје име потписујем једног од родитеља. Изузетно сам везан за породицу и све што сам постигао успео сам захваљујући њиховој подршци. Увек ми је био циљ да промовишем вредности које су родитељи уткали у мене


Кроз образовање усавршавао се у више држава, а једна од омиљених активности беше баш посета фудбалским теренима. Како истиче, уживо спортски догађаји су јединствена релаксација и уживање без којег не може. Када дође у Шабац, редовно је на утакмицама Мачве. Где год да оде, воли да погледа фудбалски меч локалног тима, те стекне симпатије и према неком другом клубу, што опет преточи у химну. То га је и учинило познатим у Африци.

- Написао химну за клуб Реал Емирејтс из Акре, тамошње престонице, уследио је ЦД и у знак захвалности они су организовали фудбалски турнир „Трофеј Александар и отац Благоје Миљковић“ у сећање на мог оца. Не умем описати колико сам поносан и захвалан тим људима. Уз то Африка ме одувек инспирише на посебан начин, те је радост толико већа.

Да будемо прецизни у Кућу славних није ушао сам Александар, већ и његова мајка Оливера, здравствени радник у пензији.

РОДИТЕЉИ ИНСПИРАЦИЈА И ОСНОВ СВЕГА


-Увек уз своје име потписујем једног од родитеља. Изузетно сам везан за породицу и све што сам постигао успео сам захваљујући њиховој подршци. Увек ми је био циљ да промовишем вредности које су родитељи уткали у мене и заједнички потпис је само део онога чиме желим да им се одужим. Прихватили су моју молбу оснивачи Куће славних, тако да смо мајка и ја поносни чланови – наглашава Александар који је већ себи наметнуо циљ, односно сан да посети престоницу државе Сијера Леоне.

-Афричка кућа славних спорта и музике је у Фритауну. Нисам ни знао да сам међу кандидатима и вест о пријему ме је шокирала на најпозитивнији начин. Захвалан сам и почаствован. Део Куће славних је један фудбалски ванвременски ас Роже Мила, идол детињства. Свакако не бих могао да присуствујем пријему због епидемиолошке ситуације, али Боже здравља, већ правим план да једном одем тамо.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa