Инфо

28. октобар 2021.28. окт 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ОДРЖАНИ ПРВИ МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА У МАЧВИ

Манифестација за живот села

“Трудићемо се да ова манифестација и сваке следеће године буде у Прњавору, наравно са богатијим програмом и више дана трајања”, рекао је Марио Максимовић, директор Дома културе у Прњавору. “Село треба да живи и са оваквим манифестацијама оно се подиже”, рекао је Живорад Васић, председник Савета МЗ Прњавор. “Интерес Града Шапца је да створимо приближно исте услове у селу као и у граду, да би људи остали у селу” рекао је градоначелник Шапца Александар Пајић
Први Михољски сусрети села у Мачви одржавани су у суботу у Прњавору у дворишту школе “Краљ Александар Карађорђевић”. Рибљи “Дрински котлић”, турнир у малом фудбалу и Базар старих и уметничких заната програм је који се нашао на данашњем пилот пројекту. Време је онемогућило да догађај посети већи број гостију, али и организатори и излагачи су задовољни првим издањем манифестације.

-Трудићемо се да ова манифестација и сваке следеће године буде у Прњавору, наравно са богатијим програмом и више дана трајања. Већ обављамо неке разговоре за следећу годину, рекао је Марио Максимовић, директор Дома културе у Прњавору.

На турниру у малом фудбалу учествује 11 екипа из Мачве, Поцерине и Лознице. Кулинарска умећа у котлићу опробало је седам екипа из Мачве, Шапца, али и Београда. На Базару су посетиоци могли да купе ракију, зимницу, производе ручне радиности, колаче, цвеће...
Програм је увеличао и КУД из Босанског Брода.

Први победници Михољских сусрета
На турниру у малом фудбалу прво место и 40.000 динара је освојила екипа “Лацин”, друго место је заузео “Ритопек” и њима је припало 20.000 динара, а треће и награду од 10.000 динара “SpaceNET”.
На такмичењу у кувању рибље чорбе “Дрински котлић” прво место и 20.000 динара одлуком жирија заслужиле су “Црнобарке”. Друга је била екипа “ЈКП Стари град”, која је добила 15.000 динара, док је треће место заузела екипа “Кутлача” и њима је припало 10.000 динара.


-Месна заједница се јако труди и захвални смо што нам је указана шанса да организујемо једну овакву манифестацију. Надамо се да ће она заживети и у будућности бити на доста вишем нивоу. Такође се надамо да ће се и ова пандемија завршити и да ће све моћи да се организује у пуном капацитету. Село треба да живи и са оваквим манифестацијама оно се подиже. Драго нам је што смо баш ми заслужили да будемо носиоци једног овако великог пројекта. Захвални смо Граду Шапцу, Министарству за бригу о селу, као и људима из Дома културе, рекао је Живорад Васић, председник Савета МЗ Прњавор.
Манифестацију су организовали Град Шабац, Савет Месне заједнице Прњавор, Дом културе Прњавор, уз подршку Министарства за бригу о селу.

Фото: Глас Подриња, Марио Максимовић


Фото: Глас Подриња, Живорад Васић


Фото: Глас Подриња, Александар Пајић


-Желели смо да покренемо ову манифестацију, Прњавор је конкурисао са пројектом код Министарства и добио могућност да га реализује, а Град Шабац је финасијски и организационо све подржао. Покренули смо нешто што треба да постане традиција и верујем да ће из године у годину имати све више учесника. Интерес Града Шапца је да створимо приближно исте услове у селу као и у граду, да би људи остали у селу. Сигуран сам да нас чекају много бољи дани на селу, рекао је градоначелник Шапца Александар Пајић.

“Цимери” као репрезентација Србије
Захваљујући рибљем котлићу манифестација је превазишла локални карактер. Екипу “Цимери” која је дошла из Београда чинили су момци из различитих крајева Србије.
-Ја сам из Свилајнца, Александар је из Зајечара, и Милан из Катуна близу Варварина. Дошли смо по позиву нашег четвртог цимера из Лешнице. Први пут припремамо рибљу чорбу и генерално први пут учествујемо на некој манифестацији. Одлично се проводимо. Фише пута смо били у Прњавору, али никада овако. Доћи ћемо и следеће године ако овај догађај буде поново организован, каже Милош из екипе “Цимера”.
Пропозиције су налагале да екипу чине два такмичара главни кувар и помоћник. Тако је у екипи “Цимера” један од њих могао само да посматра припрему чорбе.


Базар старих и уметничких заната први пут је одржан у Прњавору, па су неки од излагача искористили прилику да се представе мештанима овог дела Мачве. Чланови удружења “Мачвански дућан” изнели су своје производе, од чега су неки јединствени.

-Добра је идеја да се организује оваква манифестација. Ја своје производе не могу да продајем на пијаци, због тога што је потребно објаснити купцу о чему се ради и да он проба и увери се у квалитет како би одлучио да ли жели нешто да купи. Нисам до сада излагала у Прњавору. Мештани су заинтересовани за перуанску јагоду. Поделила сам нешто семена. Довољно је да једна породица почне да производи за себе, па ће се ширити. Биљка је здрава и за сваку препоруку, наводи Јелена Кујунџић из Мајура која већ неколико година гаји перуанску јагоду и од ње прави слатка и џемове јединственог укуса.

Фото: Глас Подриња, Први михољски сусрети села у Мачви, подршка државе и града


За разлику од Јеленине перуанске јагоде “Гачића магаза” из Богатића је добро позната мачванима. Тренутно у асортиману имају близу 90 различитих производа: ракија, ликера, џемова, сирупа...
-Задовољни смо манифестацијом, лепо је организована. Не смета нам ни време. Волимо да се дружимо са људима и сваки догађај је прилика да се склопе пре свега нова познанства, а касније можда и сарадња. Квалитет нашег бренда је препознатљив. Ове године имамо више нових производа од којих је вероватно најзанимљивија ракија од мушмула, каже Данијела Гачић.

Фото: Глас Подриња, Базар старих и уметничких заната


“Дрински котлић” привукао је рибаре, али и потпуне аматере да се окушају у припреми рибље чорбе. Екипе су биле из Мачве и Шапца, и једну из Београда.

-Имамо седам екипа које оцењују три члана жирија и то у категоријама: укус, боја, пиканстност. Организатор је обезбедио место и дрва, а њихов је материјал и зачини и морали су да потпишу изјаву да су све намирнице поуздане и безбедне за људску употребу, навео је Милош Јекић из Организационог одбора манифестације.

Победници су добили новчане награде.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa