Инфо

28. октобар 2021.28. окт 2021.
Спој знања и традиције
ЕДУКАЦИЈА ЗА ПРЕРАЂИВАЧЕ ПОВРЋА

Спој знања и традиције

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Институт за примену науке у пољопривреди уз подршку компаније BFC и немачке Развојне банке, реализовали су недавно едукацију за коцељевачке прерађевиче на тему додавање вредности производима поврћа.

Предавања и радионице имају за циљ унапређење рада на пољопривредним газдинствима из области прераде, паковања, промоције, заштите ознака квалитета и промет малих количина производа добијених прерадом поврћа. О томе је коцељевачком произвођачима зимнице говорио проф.др Бранислав Златковић, редовни професор Пољопривредног факултета у пензији.



–Основни циљ мог излагања јесте да вас охрабрим и подржим што сте се одважили да се бавите производњом традиционалних производа, што храну производите на традиционалан начин. Са друге стране, морам и да вас упозорим да морате да се укључите у основне токове легалне производње хране. Важно је да кроз легалну производњу постижете имиџ. Морате да будете препознатљиви на тржишту, а то на црном тржишту није могуће. Дакле, важно је да занте како се укључити у легалне токове и како управљати квалитетом који ви желите да постигнете. Ово је врло важно, не само лично, већ и принципијелно. Традиционална исхрана је основа за одржавање живота јер она се увек мења заједно са животом. На тој спирали промене начина исхране и промене начина живота заснива се читава еволуција. То је оно што живот одржава хиљадама година- рекао је проф.др Златковић истичући важност враћања човечанства традиционалној производњи и преради хране.

Присутним прерађивачима поврћа и произвођачима зимнице оратио се и помоћник председника општине Владимир Матић који је оценио да је напредак код локалних произвођаћа из године у годину евидентан, те да је производа и прерађивача све више и да је постигнут и квантитет и квалитет. Едукација је била прилика за двадесетак произвођача да, уз своје богато искуство у производњи, науче нешто ново о паковању, промоцији, начину прераде сировине и свега онога што ће им користити у перспективи, помоћи у припреми и поспешити квалитет крајњег продукта.
Весна Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa