Info

28. oktobar 2021.28. okt 2021.
Spoj znanja i tradicije
EDUKACIJA ZA PRERAĐIVAČE POVRĆA

Spoj znanja i tradicije

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Institut za primenu nauke u poljoprivredi uz podršku kompanije BFC i nemačke Razvojne banke, realizovali su nedavno edukaciju za koceljevačke prerađeviče na temu dodavanje vrednosti proizvodima povrća.

Predavanja i radionice imaju za cilj unapređenje rada na poljoprivrednim gazdinstvima iz oblasti prerade, pakovanja, promocije, zaštite oznaka kvaliteta i promet malih količina proizvoda dobijenih preradom povrća. O tome je koceljevačkom proizvođačima zimnice govorio prof.dr Branislav Zlatković, redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta u penziji.



–Osnovni cilj mog izlaganja jeste da vas ohrabrim i podržim što ste se odvažili da se bavite proizvodnjom tradicionalnih proizvoda, što hranu proizvodite na tradicionalan način. Sa druge strane, moram i da vas upozorim da morate da se uključite u osnovne tokove legalne proizvodnje hrane. Važno je da kroz legalnu proizvodnju postižete imidž. Morate da budete prepoznatljivi na tržištu, a to na crnom tržištu nije moguće. Dakle, važno je da zante kako se uključiti u legalne tokove i kako upravljati kvalitetom koji vi želite da postignete. Ovo je vrlo važno, ne samo lično, već i principijelno. Tradicionalna ishrana je osnova za održavanje života jer ona se uvek menja zajedno sa životom. Na toj spirali promene načina ishrane i promene načina života zasniva se čitava evolucija. To je ono što život održava hiljadama godina- rekao je prof.dr Zlatković ističući važnost vraćanja čovečanstva tradicionalnoj proizvodnji i preradi hrane.

Prisutnim prerađivačima povrća i proizvođačima zimnice oratio se i pomoćnik predsednika opštine Vladimir Matić koji je ocenio da je napredak kod lokalnih proizvođaća iz godine u godinu evidentan, te da je proizvoda i prerađivača sve više i da je postignut i kvantitet i kvalitet. Edukacija je bila prilika za dvadesetak proizvođača da, uz svoje bogato iskustvo u proizvodnji, nauče nešto novo o pakovanju, promociji, načinu prerade sirovine i svega onoga što će im koristiti u perspektivi, pomoći u pripremi i pospešiti kvalitet krajnjeg produkta.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa