Инфо

24. март 2022.24. мар 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Изложба Ликовне колоније Накучани у Библиотеци шабачкој

Историја и традиција у Накучанима

Изложба радова шестог и седмог сазива Ликовне колоније Накучани у Библиотеци шабачкој. Поставка отворена до 30. марта
Библиотека шабачка у свом глеријском простору са организаторима Ликовне колоније у Накучанима приредила је изложбу радова који су настали током шестог и седмог сазива. Овом сарадњом градски храм књиге наставља да ткаје нит која повезује све чуваре традиције и културне прегаоце.

-На овај начин настављена је изузетна сарадња и поново добијена потврда да је Библиотека шабачка институција која промовише све добре праксе, које за циљ имају неговање културе сећања и оних специфичности које једном поднебљу дају аутентичност. Управо вођени тим постулатима, истрајно и упорно, организатори су основали Ликовну колонију у Накучанима која, заједно са бројним манифестацијама које се одржавају у Шапцу и околини употпуњује слику о култури и историји овог дела Србије - рекла је историчарка уметности Јелена Пјевац Ненадовић о ликовној колонији додавши да су окосницу шестог сазива чиниле теме љубав, вера, нада, док је седми био инспирисан ахритектуром Цркве рођења Светог Јована Крститеља.

-Без обзира на исти мотив, сваки рад носи јединственост у ликовну поетику блиску аутору. Посебност колонији одржаној 2021. године, поред учешћа уметника из Србије, Бугарске и Македоније, даје и учешће хаику песника Дејана Богојевића из Ваљева.

Око тридесет уметника дало је свој допринос кроз стваралаштво током боравка у Накучанима. Милица Алимпић Илић координаторка прошлогодишњег сазива наводи да је интересовање уметника из године у годину све веће. Нада се дугом трајању смотре.

-Надам се да ће посетиоци уживати у сликама које су пред њима и да ће осетити дух Накучана док буду посматрали радове.

Свештеник Бранко Илић указао је на значај Ликовне колоније за локалну заједницу уз уверење да ће наредни сазиви бити још плодоноснији.

-Уметност је највећи дар од Бога који човек поседује, јер она од нас тражио жртву. А ако је жеља за пожртвовањем већа, онда је и уметнички потенцијал већи. У сваком човеку се налази уметник. Током боравка уметника у Накучанима били смо упућени једни на друге, те смо сви постали бољи људи. Велику захвалност дугујемо свима који су помогли да се колонија реализује. Очекујем да ћемо ове године све подићи на још виши ниво уз подршку града.

Ликовна колонија Накучани настала је у знак сећања на прву позоришну представу која је одиграна у овом селу давне 1833. године. Кроз годишње окупљање уметника негује се историја, традиција и културни идентиет.

Поставка је отворена до 30. Марта за све љубитеље ликовног стваралаштва.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa