Инфо

16. јун 2022.16. јун 2022.
Лидија Симеуновић

Лидија Симеуновић

У ДЕЧЈИМ ВРТИЋИМА НА ПРОСТОРУ ОПШТИНЕ БОГАТИЋ СЕ ТРАЖИ МЕСТО ВИШЕ

Стручност уместо њиве

Учестали захтеви месних заједница за отварање нових дечјих вртића, без обзира на пад наталитета. Ове године у Предшколској установи „Слава Ковић“ Богатић 52 малишана „испод црте“
Без сумње у општини Богатић постоји мањак смештајних капацитета у дечјим вртићима, без обзира што су у последње време учињени значајни напори на умањењу броја „прекобројне деце“у овим објектима, где је заступљена готово максимална стручност и приврженост припреми младе популације за старт у школи, а присутни су и други облици савременог рада са млађом децом.

На сцени је својеврсна аномалија. У предшколској институцији нема довољно смештајних капацитета за најмлађе, а овдашње школе сваке године муку муче око формирања одељења првака са потребним бројем ученика.

Поменути случај се више пута потврђује у Предшколској установи „Слава Ковић“ у Богатићу где ове године нису могли да изађу у сусрет захтевима родитеља за упис њихове деце у ову предшколску институцију у 52 случаја. Они су остали на чекању, а није помогла доградња простора у Богатићу нити изградња новог вртића у Мачванском Белотићу.



-Укупан број деце у нашој предшколској установи је 527. Од тога целодневним боравком обухваћено је 230 деце, полудневним 130, а број предшколаца у групама на терену је 167, каже директорица Предшколске установе „Слава Ковић“у Богатићу Лидија Симеуновић. Ова предшколска установа почела је с радом шестог трећег 1972. године са једном предшколском групом у којој је тада било 12 деце, а само неколико месеци касније предшколски рад се реализовао у две групе са 45 малишана.

Раније је постојала својеврсна дискриминација деце чији родитељи су из пољопривредних породица. За боравак у вртићима могли су да конкуришу само малишани запослених родитеља. То се променило у складу жеље за стварањем приближно истих услова живота младих на селу и у граду. Млади родитељи желе да им децу чувају стручно оспособљена лица. У више села сазнајемо да ни они родитељи који се баве пољопривредом не желе више да децу „чувају“ на њиви, већ у за то специјализованој институцији.

Стручњаци и у овој чињеници виде разлог повећаног интересовања за смештај деце у вртићима.
Родитељи не желе да о помињаном проблему јавно говоре. Само, онако узгред констатују да им није јасно како у вртићима нема места за сву децу, а с друге стране школе „зврје“ празне јер је првака све мање. Неки добацују: Очигледно у организацији образовања најмлађих није како треба.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa