Инфо

16. јун 2022.16. јун 2022.
Цвеће крај гроба  чувеног књижевника
СЕЋАЊЕ НА ОДЛАЗАК ЈАНКА ВЕСЕЛИНОВИЋА

Цвеће крај гроба чувеног књижевника

Звона глоговачке цркве огласила су да је у овом питомом мачванском селу пре више од једног века престало да куца срце знаменитог мачванског и српског књижевника Јанка Веселиновића. На његовом гробу крај споменика где почивају и родитељи, отац прота Милош и мајка Јелка, супруга Јованка и браћа Стева и Михаило, ученици глоговачке школе положили су свеже цвеће. Чувеном књижевнику, једном од најпознатијих реалиста у српској књижевности, одата је пошта и недавно у оквиру традиционалне манифестације „Јанкови дани“.

Сећања помало бледе, али писац „Хајдук Станка“, кога је изнедрила ова равница је омиљен и жив међу својим Мачванима. Старији се сећају и могу да приповедају о тужном јунском дану, пре много година када је цела Мачва плакала. Сећају се и речи хрватског песника Антона Густава Матоша, коме је како и сам признаје, крај одра великог пријатеља, да му је Јанко у Београду често био и отац и мајка. Памте и речи Радоја Домановића о његовом вапају за изгубљеним другом.

Великог књижевника на његовом последњем путу испратили су све сами великани српске књижевности, којима је и сам припадао, али и његови ђаци, сељаци, учитељи, сви су га волели и ценили његово дело.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa