Инфо

21. јул 2022.21. јул 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

БОГАТ ПРОГРАМ ОВОГОДИШЊИХ ШАБАЧКИХ КОЊИЧКИХ СВЕЧАНОСТИ 23 (СУБОТА) И 24 (НЕДЕЉА) ЈУЛА

Централни догађаји „Шабачки дерби“ и „Меморијал краља Александра“

Током два дана биће одржано укупно 11 галопских трка за које је уписано преко 110 коња. Овај динамичан спорт остаје бренд Шапца и околине коме ће Шабац посебно посветити пажњу, даљим улагањем средстава, како би сачувао висок примат у Србији, поручио градоначелник Шапца др Александар Пајић на конференцији за штампу, а председник Коњичког клуба „Џокеј клуб Шабац“ др Александар Перановић истакао велико интересовање за манифестацију, коју ће употпунити пропратним програмом Туристичка организација града, нагласио је њен вршилац дужности директора Душан Симић
„Шабачке коњичке свечаности“ најавиће парада фијакериста у петак од 18 часова, крећући се од позоришта до хиподрома. Манифестација је карактеристична за овај град богате традиције у коњичком спорту. Она се потврђује сваког тркачког дана, а то ће посебно бити предстојећег викенда, порука је са конференције за штампу одржане прошлог уторка у градској кући Шапца.

Говорећи о томе градоначелник Шапца др Александар Пајић уз добродошлицу каже да ће се потрудити да буду добри домаћини и потврде углед и традицију коју овај крај гаји према коњичком спорту.

Трка је увек „збрка“
Тешко је прогнозирати победника у обе, важне трке предстојећег викенда на хиподрому у Шапцу, поготово што треба очекивати „вреле“ дане, праве тропске.
-То неће бити лако, мада постоје нека истраживања да коњи добро трче на врућини. Ипак требаће им доста снаге.
У оба случаја уписани су заиста они који имају доста шанси да буду први на циљу. Зависиће доста и од стазе, која се добро припрема заливањем, али и од џокеја, а и тога колико ће коме одговарати ова травната стаза.
Домаћи одгој је ипак у мањини, али трка је увек „збрка“ и док коњи не прођу кроз циљ не можемо знати победника.
Фаворит постоји али потребно је да оправда тај епитет, каже доктор Миле Николић са Кормана, настављач чувене породице одгајивача тркачких коња у овом крају.


-Коњички спорт је изградио својеврстан бренд у овом крају. Ми ће мо се трудити да га на сваки начин одржимо спајањем пре свега богате и успешне прошлости и нових тенденција. У сваком случају Шабац је град будућности и то ће бити потврђено и предстојећим „Шабачким коњичким свечаностима“, поручио је др Пајић, на конференцији за новинаре.

Др Александар Перановић, председник Коњичког клуба „Џокеј клуб Шабац“истиче велико интересовање за предстојећу манифестацију, због чега су једну трку првог дана морали да поделе, тако да ће их бити укупно шест.

Фото: Глас Подриња


Најзначајнија трка овог првог дана (субота) је „Шабачки дерби“ за трогода мушка и женска грла на 2.400 метара, категорије Груп један, за коју је уписано девет грла.

Највише „“краљевих ловора“ припало „Интергају“
Изузетно престижна трка „Меморијал краља Александра“, први пут је одржана 1935. године на хиподрому у Београду.
-Тада је победила Греј хаф са Артуром Данегером у седлу, јахачем који је специјално за ову прилику дошао из Аустрије. У међувремену је било много победника, а од 1941 до 1943, три пута за редом победила је чувена Лагуна.

Фото: Глас Подриња


Ова трка је више пута мењала назив ( „Пехар маршала Тита“, „Куп Југославије). На хиподром у Шапцу, премештена је 2008. године, а тада је краљев ловор освоио Дистант чарм из штале „Потковица“.
Највише „краљевих ловора“ у Шапцу освајали су коњи из штале „Интергај“, каже Радован Машић Раче, изузетно добар познаваоц овог спорта из Мрђеновца, који не пропушта ни тренинге коња у Шапцу, а камоли трке.



Другог дана 24 (недења) централни догађај је галопска трка „Меморијал краља Александра“. И она је категорије Груп један на 2.400 метара за трогоде и старије коње, а укупно је уписано 13 грла.
Програм ће употпунити Туристичка организација града на чијем је челу вршилац дужности директора Душан Симић. Он је најавио разноврсне наступе фолклора, шабачких мажореткиња, аниматора и изложбу старих уметничких заната. Као врхунац овог дела програма, који ће се одвијати између трка, биће ledis day, (избор даме, најстарије и најмлађе са најлепшим шеширом) у чему ће им помоћи сарадници из Београда.

Укупан фонд награда је преко три милиона динара, а почетак дешавања на хиподрому у Шапцу је од 15 часова


За најважније трке извучени су стартни бројеви. Укупан фонд награда је преко три милиона динара, а почетак дешавања на хиподрому у Шапцу је од 15 часова, оба дана.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa