Инфо

15. децембар 2022.15. дец 2022.
Фото: Глас Подриња, ова сарадња је пример добре праксе,  позитивног начина рада  и размишљања и представља  и својеврсну промоцију активности  и темељних вредности које  доносе очигледне бенефите

Фото: Глас Подриња, ова сарадња је пример добре праксе, позитивног начина рада и размишљања и представља и својеврсну промоцију активности и темељних вредности које доносе очигледне бенефите

Подржан од Владе Шведске у сарадњи са Министарством заштите животне средине

Пројекат „О-два-ја-мо“ представљен у Богатићу

Учествује 17 локалних самоуправа, а циљ је здравија животна средина и развијање свести о одвајању отпада у кућним условима
Пројекат одвајања кућног отпада „О-два-ја-мо“ представљен је прошлог четвртка у спортској хали у Богатићу, у присуству представника делегације Европске уније Антоана Авињона, помоћника министра за заштиту животне средине Душана Чаркића, председника Општине Милана Дамњановића, директора ЈКП „Богатић“ Владана Попадића и гостију. Подржан је од стране Владе Шведске и спроводи се у сарадњи са Министарством заштите животне средине, а Општина Богатић једна је од 17 локалних самоуправа које у њему учествују. Циљ је смањење депонија и здравија животна средина.

Општина показала посвећеност пројекту
Како је истакао Авињон, то је прва фаза пројекта у који ЕУ инвестира 6,6 милиона евра и почетак инвестиције у ту област коју желе додатно да унапреде.

-Веома смо задовољни што смо у Богатићу, зато што је то општина која је веома посвећена овом пројекту. „О-два-ја-мо“ има намеру да се отпад, који би се иначе одлагао на депонију, преусмери на рециклажу. То је чак и више од рециклирања, зато што сами грађани преузимају на себе одговорност унапређења животне средине. Ово је само један од пројеката који имају за циљ да утичу на свест о одвајању отпада у кућним условима- подвукао је програмски менаџер ЕУ за животну средину.

Помоћник министра за заштиту животне средине рекао је да је то начин да се унапреди живот у локалној заједници.

Пројектом је обезбеђен модеран троосовински камион смећар, 42 контејнера и 1.849 канти запремине од 250 литара, у које ће се одлагати рециклабилни отпад

-Министарство заштите животне средине стоји увек иза свих локалних самоуправа и грађана Републике Србије. Ово је само један од корака које смо предузели за унапређење живота свих нас. Наша врата су увек отворена и отворени смо за даљу сарадњу, шта год мисле да министарство може да уради за грађане, стојимо им на располагању. Честитам Општини Богатић на изузетној комуникацији и сарадњи- нагласио је Чаркић.

Фото: Глас Подриња


Председник Општине Милан Дамњановић навео је да пројекат показује друштвену одговорност, залагање, ентузијазам и постигнуте резултате у области заштите животне средине. Учешће општине у инвестицији обезбеђеној кроз програм ИПА 2017 и вредној близу 200 хиљада евра је око 25 хиљада евра.

Информисање грађана о предностима одвајања отпада
-То су показатељи развијене свести свих нас, као и правца којим се као друштво и држава крећемо ка зацртаном циљу- стварању бољег живота за све грађане. Ова сарадња је пример добре праксе, позитивног начина рада и размишљања и представља и својеврсну промоцију активности и темељних вредности које доносе очигледне бенефите. У Општини Богатић ћете увек имати поузданог сарадника и пријатеља. Надам се да ћемо и у будућности бити у прилици да креирамо позитивне промене на свеопште задовољство- истакао је Дамњановић.

Ово је само један од пројеката који имају за циљ да утичу на свест о одвајању отпада у кућним условима


Пројектом је обезбеђен модеран троосовински камион смећар, 42 контејнера и 1.849 канти запремине од 250 литара, у које ће се одлагати рециклабилни отпад.

-Унапредили смо постојећи систем новом опремом, посудама за одлагање отпада и новим возилом. Тиме смо ослободили део ангажованих људских ресурса и преусмерили их на онај део где до сада нисмо имали редовно прикупљање и одношење смећа. Тако је у нов систем одношења отпада уведено више од 3.000 нових корисника и седам нових месних заједница, одакле се организовано превози на Регионалну депонију „Срем- Мачва“- рекао је директор ЈКП „Богатић“.

Фото: Глас Подриња, у програму су учествовали и малишани Предшколске установе „Слава Ковић“ у Богатићу


Еко- амбасадори информисали су грађане о предностима одвајања отпада и саме рециклаже за животну средину и локалну заједницу. У програму су учествовали и малишани Предшколске установе „Слава Ковић“ у Богатићу.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa