Инфо

22. децембар 2022.22. дец 2022.
Смајо у дуелу против Петровића

Смајо у дуелу против Петровића

Опоравак на плећима талената

Шабачки бокс је постао вољен од првог меча, али иако подршка није јењавала, овдашњи клуб, ма које име да је носио, пролазио је период успона и падова, ред тмурних облака бриге, ред најсјајнијег сунца успеха. Поново је кренуо од нуле средином шездетих, после периода у коме није било сале за тренинг, новца, такмичара, међутим никада ентузијаста и зналаца није мањкало, те се БК Мачва по навици, поново брзо винула од нуле до највиших врхова.

Мачва почетак и крај
Смајо Карадаревић највећи део каријере је провео у Мачви. Кратко је представљао Партизан, али се вратио у свој клуб на крају деценије. Милан Маринковић Питољ је читаву каријеру провео у Мачви, важо је за изузетног клупског боксера који је донео много бодова. Милан Сушић Суви је у Мачви почео и завршио, а само у једној сезони је боксовао за Раднички из Ниша. Миле Савић је боксовао за Мачву до краја каријере. Једини изузетак је Микан Поповић. Поникао је у Мачви, а потом је прешао у Партизан. Временом је прешао у професионалце. Враћао се у Шабац, али само за професионалне дуеле.


Улогу ствараоца нових добрих боксера преузео је у тешком тренутку Ђорђе Бајић Моруна. Знао је осећај из ринга, знао је како се постаје победник, али је пре свега знао да пронађе и обучи таленте на којима ће се заснивати развој клуба. Формирана је екипа и у неколико година су напредовали талентовани шабачки младићи, будући асови: Миле Савић, браћа Карадаревић, Михаило Маринковић Питољ, Милан Сушић Суви, Микан и Раша Поповић, Јеремић, Дучић, Рајшић, Шера Богуновић...

Михаило Маринковић Питољ


Мачва боксује у Другој лиги Србије, а један од мечева који пасионирани љубитељи племените вештине памте је дерби дуел против екипе Баната из Зрењанина. Догодио се у лето 1968. године, у башти Дома синдиката, пред великим бројем верних и бучних навијача. Гости су имали улогу фаворита, јер је Мачва принуђена да наступи са два дебитанта, Крцом Јеремићем у лакој категорији и Рашом Поповићем у тешкој. Ривали врхунски, Прекајски и Урбан. Гости су већ уписали те бодове, али су оба дебитанта боксовала изванредно, изборила нерешене мечеве, а у збиру је Мачва победила 11:9. Рајшић у средњој и Јосиповић у полутешкој су остварили победе против Д. Вујина и Голубовића. Топаловић у полусредњој категорији је бодове освојио без борбе. Чубрак и Молдвај су се борили без победника, док су тријумфе Зрењанинцима донели: Мојић победивши Којића у бантаму, Чизмић бољи од Васиљевића у лакој и З. Вујин од Јуришића. Бодове без борбе су освојили у велтер категорији.

Сушић побеђује Бенеша 2:0


Осим успеха тимских, боксери Мачве су добри и у појединачној конкуренцији. Смајо Карадаревић је 1966. освојио омладинску Златну рукавицу и титулу јуниорског првака Војводине и Југославије. Боксовао је и за омладинску репрезентацију против СССР. Милан Сушић Суви је постао јуниорски првак Југославије 1968. у лакој категорији победивши у финалу чувеног Маријана Бенеша. Сушић осваја титулу и 1969, када то чини Шера Богуновић. Живорад Рајшић Рајша је 1968. сениорски вицешампион државе, поражен у финалу од Парлова. Живан Дучић је јуниорски првак, а све веме изврно боксује и Миле Савић који током 1969. бележи годину са свим победама. Стижу седамдесете године и нови оптмизам. Поново је формирана Друга савезна лига и Мачва је њен члан, са амбицијом пласмана у Прву лигу.

Миле Савић у још једном тријумфу
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa