Инфо

20. април 2023.20. апр 2023.
УСВОЈЕНИ ПРАВИЛНИЦИ О УНУТРАШЊОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ И СИСТЕМАТИЗАЦИЈИ РАДНИХ МЕСТА И О ПЛАТАМА ЗАПОСЛЕНИХ У ОПШТИНСКОЈ УПРАВИ

Зараде ниске, недостају кадрови

Недостатак људских ресурса постаје све израженији проблем. У овом тренутку међу дефицитарним кадровима у овој локалној самоуправи су грађевинци, машинци, правници...
На дневном реду 89. седнице Општинског већа, одржаној прошле недеље, нашли су се правилници о организацији и систематизацији радних места у локалној управи, општинском правобранилаштву, стручним службама и посебним организацијама коцељевачке општине, као и о платама запослених у општинској управи.

Према речима начелника општинске управе неопходно је било да се по налогу инспекције правилници ускладе са законским одредбама, посебно у делу броја самосталних саветника који је ограничен на 20 посто од броја систематизованих радних места службеника.

–Осим тога, налог инспекције је био да ускладимо наш правилник о унутрашњој организацији и систематизацији са законом о матичним књигама који предвиђа да матичар може бити само за једно матично подручје и да мора имати заменика- рекао је Слободан Васић и додао да се приликом израде овог документа морало водити рачуна и о такозваним компентенцијама.

–Овим правилником је одређен опис радних места, одређена су звања и број извршилаца на сваком радном месту. Не значи да по овом правилнику сва радна места морају бити попуњена- појаснио је Васић.

Разматрајући предлоге ових аката један од начелника у општинској управи оценио је да се, уз уважавање и закона и инспекције, мора водити рачуна и о локалним специфичностима и потребама за функционисање општинске управе.

–Ако гледамо правилник о платама запослених у општинској управи, закон о платама каже да се она састоји из основне плате и додатка на плату. Наш правилник није уврстио једну ствар која стоји у закону и у посебном колективном уговору, а то је додатак за додатно оптерећење на раду. Сматрам да би то требало да стоји као основ ако се појави таква ситуација и ако буде требало да се примени- сугерисао је Миодраг Тадић.

Он је том приликом изразио мишљење да коцељевачка локална управа ради добро, али да увек може и боље.

На прошлонедељној седници присутни су дискутовали и о старосној структури запослених, недостатку младих, стручних кадрова као и о висини плата које су више него скромне, што додатно отежава ангажовање квалификованих службеника.

Нема много начина да се млади и образовани, стручни људи приволе да раде у општинској управи, јер су плате у њима веома ниске у односу на зараде које им се нуде у великим фирмама и на другим радним местима.

Недостатак људских ресурса постаје све израженији проблем. У овом тренутку међу дефицитарним кадровима у овој локалној самоуправи су грађевинци, машинци, правници...
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa