Инфо

11. мај 2023.11. мај 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Мале олимпијске игре Спортског савеза Шапца

Радост и понос најмлађих спортиста

Наступиле све основне школе са територије Града, уз једну из Бање Ковиљаче. Надметање у четири категорије на полигонима спретности. Више од 600 учесника у 51 екипи из 13 школа. Пројекат „Спорт у школе – расти здраво“ понос града у протеклих 14 година. Промоција здравог живота и животних навика
Мале олимпијске игре од првог издања осмишљене су, пре свега, као манифестација радости, дечјег смеха и као промоција спорта, дружења и здравог начина живота. Ново издање у хали “Зорка” организовано је у сенци трагичних догађаја у Србији претходне недеље. Радост и осмех малишана нашли су пут да обоје атмосферу у дворани. Као и све манифестације и ова чува сећање на оне којима је живот насилно прекинут претходне среде, те је и целокупан догађај почео минутом ћутања.

Ове године градско такимичење постало је окружно, јер се 12 школа са територије Града, надметању прикључила и Основна школа “Вера Благојевић” из Бање Ковиљаче. Укупно 13 школа представило се са више од 600 малих спортиста и педесет екипа ученица и ученика првог, другог и трећег разреда.

Фото: "Глас Подриња"


Поносни смо на овакво такмичење као што су Мале олимпијске игре, али и на пројекат “Расти здраво - спорт у школе” који се реализује већ 14 година


-Органозовани су полигони спретности, сваки разред има свој полигон са различитим задацима који обједињују другачије вештине. Први и други разред чине мешовите екипе девојчица и дечака, док су у трећем посебно мушка и посебно женска екипа. У збиру биће четири победника који такмичење настављају на међуокружном нивоу - предочио је Слободан Мијаиловић, координатор за школски спорт при Спортском савезу Шапца.

Фото: "Глас Подриња"


Спортски савез је технички организатор, а развој и унапређење школског спорта представљају приоритет ове организације.

Николајевци на врху
Апсолутну победу на Малим олимпијским играма однела је екипе ОШ „Николај Велимировић“. Комбиновани тимови првог и дтугог разреда, односно обе селекције трећих разреда представљаће Шабац на међурегионалним Малим олимпијским играма у хали „Зорка“. Код првих и других разреда друго место припало је ОШ „Јанко Веселиновић“, треће ОШ „Јеврем Обреновић“. Јанковци су вицешампиони трећих разреда, а ОШ „Лаза Лазаревић“ је на позицји три.


-Поносни смо на овакво такмичење као што су Мале олимпијске игре, али и на пројекат “Расти здраво - спорт у школе” који се реализује већ 14 година. Врхунског спорта нема без организованог и квалитетног школског спорта. Спортски савез ангажује велики број професора физичке културе и из године у годину тежимо да одржимо и унапредимо Пројекат. Чињеница да је много деце укључено у спорт говори да је труд оправдан - нагласио је Милан Ђенадић, председник Спортског савеза Шапца и додаје да је у периоду када је он бо основац недостајало сличних манифестација као потпора тренингу малишана.

Милан Ђенадић, председник Спортског савеза Шапца, Фото: "Глас Подриња"


-Раније је више терет био на појединцима и појединим установама, надметали смо се кроз мине турнире. Данас је то на далеко вишем нивоу и много најмлађих је интегрисано у спорт и кроз клубове и кроз рад у школи што је бенефит за њихово здравље, радост, а потом и шабачки спорт.

Фото: "Глас Подриња"


Спорт је здрав живот, физичка активност, као и почетак пута ка највећим резултатима. Град Шабац је био и увек ће бити потпора у манифестацијама попут Малих олимпијских игара истиче градоначелник Шапца др Александар Пајић.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић, Фото: "Глас Подриња"


-Видели сте срећу и задовољство код најмлађих, понос што представљају своје школе. Задатак нас одраслих је да учинимо све како би се живот вратио у нормалу и да деца одрастају у здравом и безбедном окружењу. Сматрамо да је овакво такмичење један од начина у том смеру. Најважније је да деца имају здрав приступ животу, да спорт посматрају на тај начин, а онда и започну пут ка светским и европским постигнућима кавих је Шабац у историји имао - рекао је градоначелник Шапца.

Фото: "Глас Подриња"


Шабац ће бити домаћин и међуокружног такмичења Малих олимпијских игара где ће Град и Округ представљати четири победника, а последња фаза су републичке Игре. Спортски савез Шапца је технички организатор, а Град Шабац покровитељ догађаја.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa