Инфо

18. мај 2023.18. мај 2023.
Мајалук у Дебрцу
ОПШТИНА ВЛАДИМИРЦИ

Мајалук у Дебрцу

Бакљом је паљена ватра као у прадавна времена на Водицама у Дебрцу уз присуство око 200 житеља овог и суседних села. Сећајући се на обичај када се брало ливадско цвеће и плело у лук, китиле капије и играло народно коло уз пиће и мешњу. И уз подсећање да су житељи Дебрца на садашњи локалитет избегли од ћуди воде уз Саву и да се ето обичај задржао на радост свих, уз пригодан програм културно-уметничког друштва Милоје Бељинац из Скеле
Како се негује традиција показали су организатори обележавања почетка летњег периода у народу знан као Мајалук. Мајски лук од цвећа који симболизује а опет по традицији, здравље и плодност.

Бакљом је паљена ватра као у прадавна времена на Водицама у Дебрцу уз присуство око 200 житеља овог и суседних села. Сећајући се на обичај када се брало ливадско цвеће и плело у лук, китиле капије и играло народно коло уз пиће и мешњу. И уз подсећање да су житељи Дебрца на садашњи локалитет избегли од ћуди воде уз Саву и да се ето обичај задржао на радост свих, уз пригодан програм културно-уметничког друштва Милоје Бељинац из Скеле.



Сада и са потврдом вредности поштовања нематеријалних културних вредности и туристичка организација Општине Владимирци у свој рам бриге унела је и Мајалук. Тако ће сваког 13. маја на Водицама уз ватру, цвеће и коло бити обележаван растанак са зимом, знан још од хајдучких дана и почетак летњег декора са жељом да траје на многаја љета, јер овогодишње окупљање ни киша није омела.
С.К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa