Инфо

1. јун 2023.1. јун 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Последњи дан Фестивала „Никола Тесла“

Ђаци у Теслином свету на Сајму науке у ЦСУ

Уз пригодан музички програм који су извели ученици ОШ „Вук Караџић“, манифестација је отворена уручењем признања најбољима на ликовном конкурсу посвећеном великом научнику
Теслин трансформатор, роботи, микроскопи, микробит, епрувете на радионицама и едукативним предавањима, са низом занимљивих питања и одговора, обележили су последњи дан Фестивала „Никола Тесла“ у петак у Центру за стручно усавршавање (ЦСУ), када је организован Сајам науке. Представници шабачких основних и две средње школе, као и Академија струковних студија, демонстрирали су знање и креативност.

Признања најбољима на ликовном конкурсу
Уз пригодан музички програм који су извели ученици ОШ „Вук Караџић“, манифестација је отворена уручењем признања најбољима на ликовном конкурсу посвећеном великом научнику.

-У млађој категорији награђене су ученица Милица Максимовић, 4/2, Основна школа „Вук Караџић“, учитељица Татјана Чолић и Ана Васић, 3/3, ОШ „Стојан Новаковић“, учитељица Сања Лекић. У старијој категорији најбољи су били радови ученика: Василија Вучковића, 5/2, ОШ „Јанко Веселиновић“, наставница Радмила Бајић, Валентине Петровић, 8/1, ОШ „Краљ Александар Карађорђевић“, наставник Чедомир Туцић, који је био ментор и награђеној Дуњи Танацковић, 7/1 из исте школе- навела је стручна сарадница у ЦСУ Ивана Богићевић.

Фото: "Глас Подриња"


Фестивал отвара низ програма који ће у наредном периоду бити посвећени Николи Тесли, уз ангажовање струке и младих нараштаја. Оснивање Теслиног клуба на иницијативу Теслине научне фондације из Филаделфије омогућило је ЦСУ да допринесе афирмацији његовог дела.

-Желимо да подстакнемо иновативне и проактивне професоре да се кроз презентацију Теслиног лика и дела афирмишу у научном и истраживачком раду. Истовремено, тако ћемо мотивисати и ученике да се баве научним и истраживачким радом, да развијају логичко и критичко размишљање. Потрудићемо се да будемо пример добре праксе и иницирамо оснивање Теслиних клубова у другим градовима и срединама, јер су управо они генератори развоја младих научника и истраживача у земљи и иностранству- истакао је директор Центра за стручно усавршавање Бранко Филиповић.

Музичко- сценским програмом који су припремили ученици и професори Основне школе „Вук Караџић“ у Центру за стручно усавршавање Шабац , прошлог понедељка,(ЦСУ) отворен је први Фестивал науке „Никола Тесла“. У оквиру манифестације која је трајала до 26. маја, организовано је више од 20 радионица у којима су учествовали ђаци шабачких школа.

Фото: "Глас Подриња"


Вештине и знање кроз игру
Александра Остојић из Основне школе Мајур показала је како се може испрограмирати дечја игра.

-На малом џепном рачунару који се назива микробит испрограмирали смо дечју игру „Камен, папир, маказе“ и још мноштво програма уз помоћ наших наставника. Ти програми могу да се инсталирају на два или више микробита, па да се деца играју и науче нешто ново кроз игру- објаснила је Александра.
Лазар Војиновић, ученик петог разреда Основне школе „Ната Јеличић“, презентовао је вожњу дронова.

-Показао сам шта све дрон може да изведе, како се врти у круг, окреће, па поново полети, има много могућности. Три- четири месеца смо се припремали, прошли смо на Окружно такмичење у управљању дроном, заузели треће место, па смо на Републичком заузели седмо место- испричао је Лазар.

Приче о осталим занимљивим изумима и радионицама ђака читајте у наредним бројевима и на порталу Гласа Подриња.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa