Инфо

8. јун 2023.8. јун 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Вредни ђаци на часу технике и технологије

Роботи „Лазиних“ седмака

Са наставницом Мирјаном Марковић програмирали су их да извршавају разне задатке
Бављење науком је забавно, потврдили су и ученици Основне школе „Лаза К. Лазаревић“. Они су у оквиру пројектног задатка из технике и технологије са својом наставницом Мирјаном Марковић направили роботе. Седмаци су показали како је лепо када уз труд и залагање настану занимљиви изуми.
Тодор Гаврић програмирао је Lego Mindstorm EV3 робота, Бора Комненић управљао mBot роботом, а Сава Ковачевић Wheelson-оm. Кристина Николић приказала је вештину са роботом који ради на принципу хидраулике, док је Огњен Величковић направио робо- паука ручно израђеног уз помоћ електромотора који покреће његово кретање.

Рад по задатку
Умеће су демонстрирали на Сајму науке посвећеном Николи Тесли у Центру за стручно усавршавање и у својој школи поводом „Лазиних дана“. Ученицима је то било изузетно интересантно, истиче наставница Мирјана.

-Имамо школског mBot робота, Lego Mindstorm-а, који су програмирани да по предвиђеној путањи одраде одређене задатке и да се крећу, робота који ради на принципу хидраулике, течности која помера те шприцеве лево- десно, горе- доле, има задатак да ухвати неки предмет који му се зада. Ученик је такође направио робота који се зове Wheelson и ради на принципу електромотора и сензора. Треба да уочи препреку и када дође до ње, он се истог тренутка враћа натраг. Било је веома занимљиво искуство радити са ђацима који су имали прилику да прикажу своје задатке осталима. Јако су амбициозни, желе да раде и задовољна сам њиховим залагањем и трудом. Као наставница сам ту да их испратим, да координирам њихов рад за даље успехе- каже Марковићева и додаје да је за израду изума и њихово стављање у функцију било потребно око месец дана.

Сава Ковачевић ја представио робота- ауто под именом Wheelson.

Умеће су демонстрирали на Сајму науке посвећеном Николи Тесли у Центру за стручно усавршавање и у својој школи поводом „Лазиних дана“


Када стари делови нађу примену
-Ради на четири мотора, што му омогућава да се креће. Батерије напајају сензор и ултразвук. Када нешто види, он се врати назад, погледа лево- десно и где има највише простора, он ће ићи на ту страну. Занимљиво је било радити га, али и тешко. Жице су биле највећи проблем, зато што треба да се нађе добра слика да би могле да се позиционирају. Потешкоће сам имао и кад сам покушавао да наместим ове четири батерије- показује Сава.

Тодор Гаврић описао је своје искуство током превазилажења изазова у креирању функционалног механизма.

-Купио сам га, нисам добио све делове и онда сам са деловима које имам успео да га оспособим за вожњу. Такође имам сензор и уз помоћ још неких делова сам наместио да, када детектује неку мету, направи се механизам да се ротира и испуца мале куглице- објашњава Тодор.
Огњен Величковић истиче да је за свог робота користио електромотор и држач за батерије из поломљеног возића- играчке.

-Електромотор се налази на доњем делу тела, овде је причвршћен и на њега је повезана жица која је мало искривљена на његову осовину. Приликом ротације, дебалансом долази до вибрације која покреће робота- прича Огњен.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa